یکی از برنامه های مدون دولت های مختلف، ایجاد نشاط و شور اجتماعی برای افزایش آرامش روانی در شهروندان است. ازآنجا که کودکان نسل های پیش رو و آینده ساز هر کشور هستند، نمی توان برنامه های شور و نشاط را بدون توجه به خواستهها و نیازهای کودکان تدوین و اجرا کرد. در این راستا به بررسی چند نمونه موفق از شهرهای دوستدار کودک می پردازیم که در آن دولت ها و مسئولان محلی برای تغییر در الگوهای شادمانی و احترام به حقوق کودکان، اقدامات ویژه ای انجام داده اند.
امکانات رفاهی ارزان برای همه در «ونکوور»
دولت کانادا از سال2001 تا 2011 و به مدت 10سال، پارکهای بازی، مدرسه و مجتمع های مسکونی ارزان قیمت را با همه امکانات رفاهی در بخش مرکزی شهر «ونکوور» ایجاد کرد. همین موضوع باعث شد جمعیت فراوانی از حاشیه شهر به مرکز شهر مراجعه کنند؛ افرادی که درآمد آن ها کمتر از طبقه متوسط شهر ونکوور بود. با وجود 72هزار واحد مسکونی ایجادشده، کودکان زیادی نیز از امکانات رفاهی و تفریحی فراوانی برخوردار شدند.ایجاد پارک موزیکال با تفریحات متنوع برای کودکان در این شهر، از دیگر اقدامات دولت کانادا برای کودکان بوده است.
شورای شهری برای کودکان «تیرانا»
«اِریون وِلیاژ»، شهردار تیرانا (پایتخت آلبانی)، با کمک بخش خصوصی توانست 10مکان جدید برای بازی بچه ها ایجاد کند. در این شهر برای تردد آسان تر کودکان محدودیت تردد خودروها به معابر بیشتری تسری یافته است. درتیرانا همچنین «شورای شهر کودکان» تشکیل شده است. کودکان عضو این شورا با شهردار دیدار و با مذاکره، درخواستها و نیازهای خود را مطرح می کنند. شهردار تیرانا معتقد است میزان اثرگذاری مدیریت شهری از طریق کودکان بر خانواده هایشان بیشتر است.
توجه بیشتر به کودکان مناطق کم برخوردار «روتردام»
از سال 2006 تاکنون 15 میلیون دلار برای دستیابی به شهر دوستدار کودک، ارتقای محیط های عمومی، اسکان و ایجاد امنیت جاده ای در مناطق کم برخوردار شهر «روتردام» هلند هزینه شده است. برای مثال، یک پارک جنگلی در این شهر به یک شهر بازی طبیعی تبدیل شده است تا بچه ها فرصت بیشتری برای بازی و آشنایی با طبیعت داشته باشند. ضمن اینکه به منظور بهبود وضعیت کودکان برای حیاط مدارس هم از فضای جنگل و طبیعت استفاده شده است تا به این وسیله دانش آموزان، فرصت تجربه محیط زیست را داشته باشند.
برنامه هایی برای کودکان کوتاه قد «بوگوتا»
«پنالوسا»، شهردار «بوگوتا»ی کلمبیا، در مناطق کم برخوردار، پروژه، برنامه و امکانات ویژه ای را برای افرادی که کمتر از 95 سانتی متر قد دارند، اجرا کرده است. برای ایجاد شهری امن برای کودکان، نرخ جرم و جنایت در محله ها شناسایی شد و محدودیت هایی برای تردد کودکان در این مناطق وضع شده است. به منظور ایجاد فضای مناسب برای کودکان در مسیر خانه تا مهدهای کودک و مدارس، ساختمان ها با رنگ های شاد رنگ آمیزی شدند. همچنین محدودیت سرعت در این محدوده ها وضع شده است تا کودکان بتوانند تا مدرسه پیاده روی کنند.