وزیر بهداشت: خودکفایی در تأمین مواد اولیه دارویی نیازمند سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی است کمبود نیروی متخصص بیهوشی، از بزرگ‌ترین چالش‌های حوزه بیهوشی کشور است تیم دانش‌آموزان مخترع ایران در مسابقات جهانی علوم و اختراعات انگلستان ۲ مدال نقره کسب کردند ترافیک نیمه‌سنگین در بولوار سجاد، میدان قائم(عج) و تقاطع خسروی در مشهد (۱۱ مهر ۱۴۰۳) حدود ۷۰ درصد سهم مالیات مودیان مالیاتی به مدرسه‌سازی اختصاص داده شده است تذکر دوباره قالیباف: دولت باید قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را اجرا کند + فیلم (۱۱ مهر ۱۴۰۳) درباره مهم‌ترین پیامد‌ منفی استفاده زیاد از گوشی تلفن همراه | همراه آزار چرا مردم از دسترسی به نان سالم و استاندارد، محروم هستند؟ چرا در فصل پاییز پوستمان خشک می شود؟ انتقاد وزیر سابق بهداشت از مصوبه افزایش ظرفیت رشته های پزشکی دست کوتاه بازنشستگان تأمین‌اجتماعی از متناسب‌سازی حقوق | بازنشستگان کشوری ۶ بر ۳ از بازنشستگان کارگری جلو افتادند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (چهارشنبه، ۱۱ مهر ۱۴۰۳) | کاهش محسوس دما از بعدازظهر جمعه مصوبه کنکوری شورای انقلاب فرهنگی بدون تغییر تا سال ۱۴۰۵ اجرا می‌شود صدور اجرائیه مهریه الزاماً به معنای طلاق نیست | کاهش ۱۳ درصدی درخواست ثبت اجرای مهریه در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته تأکید دوباره مجلس بر لزوم اجرای قانون متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از سوی دولت (۱۱ مهر ۱۴۰۳) نمونه‌برداری دامپزشکی از گوشت‌های ارزان یک فروشگاه در مشهد | دست‌های لرزان برای خرید گوشت ارزان سرانه فضای آموزشی در خراسان رضوی ۳۰ درصد افزایش یافته است راهکارهای جلوگیری از جعل گذرنامه‌های بین‌المللی از زبان رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا پرداخت یک میلیون تومان علی‌الحساب متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری تا زمان صدور احکام پیش‌بینی بارش باران، همراه با رعد و برق و وزش باد برای استان‌های ساحلی خزر و شمال شرق در روز شنبه (۱۴ مهر ماه ۱۴۰۳) ۴۸ درصد تماس‌های مردمی با اورژانس ۱۱۵ مشهد مزاحمی و نامرتبط است سامان‌دهی بیش از سه هزار کودک بدسرپرست یا بی‌سرپرست در خانواده‌های متقاضی فرزندخواندگی خبر خوب برای پرستاران: تخصیص بودجه ۳همتی برای تسویه مطالبات ۱۴۰۲ توصیه‌های طب ایرانی برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفلوانزا و درمان آن‌ها
سرخط خبرها

دی ان ای تنها تعیین کننده قد انسان نیست

  • کد خبر: ۷۰۵۸۷
  • ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۱
دی ان ای تنها تعیین کننده قد انسان نیست
چهار متخصص ژنتیک، ژنوم‌شناسی، زیست‌شناسی سلولی به این سوال پاسخ داده‌اند که آیا عوامل محیطی تاثیر قابل توجهی برروی قد می‌گذارند یا خیر؟ هر چهار نفر یک پاسخ داشتند: بله!

به گزارش شهرآرانیوز، قد افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. بلند قد ترین فرد شناخته شده تاکنون ۲.۷۲ متر بوده است و کوتاه‌ترین فرد تنها ۶۷ سانتی‌متر بوده است.

به طور معمول قد فاکتوری تغییر ناپذیر در نظر گرفته می‌شود که توسط ژنتیک کنترل می‌شود.

چهار متخصص ژنتیک، ژنوم‌شناسی، زیست‌شناسی سلولی به این سوال پاسخ داده‌اند که آیا عوامل محیطی تاثیر قابل توجهی برروی قد می‌گذارند یا خیر؟ هر چهار نفر یک پاسخ داشتند: بله!

چه شواهدی مبنی بر اثرگذاری عوامل محیطی بر قد وجود دارد؟

پروفسور پیتر ویسچر(Peter Visscher)، متخصص ژنتیک از دانشگاه کوئینزلند در استرالیا می‌گوید: شواهد زیادی مبنی بر افزایش قد افراد در طول زمان همراه با صنعتی شدن کشورها وجود دارد و این تغییر در قد افراد مربوط به محیط است زیرا عوامل ژنتیکی در دوره‌های کوتاه چند دهه‌ای قادر به چنین تغییراتی نیستند. این عوامل محیطی می‌تواند شامل دسترسی به غذا و خدمات بهداشتی باشد.

مطالعات چندین موردی نشان داده است که رژیم غذایی بر قد افراد اثر می‌گذارد.

پروفسور ساوریو آلبرتی(Saverio Alberti) متخصص ژنتیک از دانشگاه مسینا(Messina) در ایتالیا می‌گوید: یک مثال برای این موضوع تولد نوزادان با قد کوتاه‌تر در قحطی سال ۱۹۴۴ در هلند است. کودکانی که در این زمان متولد شدند چهار سانتی‌متر از میانگین قد هلندی‌ها کوتاه‌تر بودند.

نقش ژنتیک در تعیین قد چیست؟

به طور کلی ۸۰ درصد قد انسان تحت تاثیر ژن‌هاست. دی‌ان‌ای حداکثر قدی که فرد می‌تواند داشته باشد را کنترل می‌کند در حالی که عوامل محیطی تعیین می‌کنند که شخص به حداکثر قد ممکن می‌رسد یا خیر.

به همین دلیل پیش‌بینی قد در مناطقی که کودکان دچار سو تغذیه هستند دشوار است اما در کشورهایی که افراد مواد غذایی کافی در دسترس دارند می‌توان قد افراد را به وسیله‌ی ژنتیک آن‌ها پیش‌بینی کرد.

حداکثر قد ممکن برای انسان چقدر است؟

این احتمال وجود دارد که قد انسان از نظر فیزیولوژیکی دارای محدودیت باشد و با گذر از این مرز در عملکرد خون‌رسانی قلب اختلال ایجاد شود. تصور می‌شود حداکثر میزانی که قد یک فرد می‌تواند رشد کند ۲.۷ متر برابر با قد بلندترین فرد جهان تاکنون است.

متوسط قد جهانی در صدها سال به طور پیوسته در حال افزایش بوده است اما از ۳۰ سال پیش تاکنون این رشد متوقف و ثابت شده است، آیا این به معنای رسیدن به حداکثر قد ممکن است؟

دکتر ایرینی مارولی(Eirini Marouli)، متخصص ژنتیک در دانشگاه کویین مری(Queen Mary) در لندن می‌گوید: منطقی است که میانگین قد افراد نیز محدودیت داشته باشد اما فرضیه‌ی دیگری نیز وجود دارد که بیان می‌کند تغییر در سبک زندگی مانع تغییر میانگین قد افراد شده است.

آیا قد انسان به حداکثر میزان خود رسیده است؟ پاسخ این سوال تنها با گذر زمان مشخص خواهد شد.

 

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->