انتصاب سرپرست اداره کل حوزه شهردار و امور شورای اسلامی شهر مشهد مقدس ثبت نام بیش از ۲۹ هزار خانواده مشهدی در سامانه سرویس مدارس «سپند» (۱۷ تیر ۱۴۰۳) آمادگی مشهد برای برگزاری مراسم‌های دهه اول محرم اکران تصاویر خادمان حسینی در قاب مفاخر در مشهد حمایت از ۵٠٠ ایستگاه صلواتی در قالب طرح «حسینیه‌ای به وسعت شهر» در مشهد روایتی تاریخی از هجوم به زائران و مجاوران حرم‌رضوی در محرم ۹ قرن پیش برگزاری جلسه هماهنگی ستاد اربعین شهرداری مشهد شهروند خبرنگار | درخواست بهسازی پیاده رو بین سیدرضی ۲۵ و ۲۷ مشهد + پاسخ بهره‌برداری از مرکز دندانپزشکی شهرداری مشهد تا یک ماه دیگر زمان بهره‌برداری از پروژه اتصال بولوار امام خمینی(ره) به بولوار نماز اعلام شد ذخایر خونی در مشهد رو‌به‌کاهش است هوای کلانشهر مشهد امروز سالم است (۱۷ تیر ۱۴۰۳) تقدیر شهردار مشهد از مردم این شهر برای حضور حماسی در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری آخرین وضعیت پروژه احداث آزادراه مشهد-چناران نگاهی به روزگار رفته یکی از مهمترین صنعت‌های قدیمی مشهد | گره خوردن تاریخ ریسندگی با تارو پود قالی مشهد روزانه ۲ تا ۶ هزار شهروند از شهربازی پارک ملت مشهد بازدید می‌کنند افزایش‌چشمگیر نماد‌ها و یادمان‌های زیارت در مشهد فارسی‌سازی کارت‌های پرواز به صورت آزمایشی در فرودگاه بین‌المللی مشهد آغاز شد ترافیک سنگین در پیرامون حرم مطهر رضوی (۱۵ تیر ۱۴۰۳) رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: مردم باید کمک کنند تا رئیس‌جمهور موفق عمل کند + فیلم عضو شورای اسلامی شهر مشهد: کسانی که رأی ندادند، بدانند که زندگی آن‌ها وابسته به انتخاب دیگران خواهد بود + فیلم
سرخط خبرها

آمایش و عدالت در تخصیص منابع و فرصت‌های شهری

  • کد خبر: ۷۹۹۴۲
  • ۱۷ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۷
آمایش و عدالت در تخصیص منابع و فرصت‌های شهری
مهدی یاراحمدی خراسانی

در بند سیزدهم چرخش‌های تحول‌آفرین چشم‌انداز جهان‌شهر برکت و کرامت، «اقدام براساس آمایش و عدالت در تخصیص منابع و فرصت‌ها به‌جای عدالت توزیعی» بیان شده است. آمایش سرزمین در گستره کشوری و به‌تبع آن آمایش شهری مقوله بسیار مهمی است که در ایران آن‌چنان که باید به آن توجه نشده و بسیاری از مشکلات امروز در موضوع توسعه ناشی از نبود آن است. چه بسیار استان‌ها و شهر‌هایی که رفتارها، فعالیت‌ها، امکانات و روند‌های توسعه‌ای اختصاص‌یافته برای آن‌ها از دیرباز با نیاز‌ها و استعدادهایشان هم‌خوانی ندارد و دراین‌زمینه بخش چشمگیری از قابلیت‌ها و ظرفیت‌هایشان ناشناخته هدر می‌رود.

 

این امر در حوزه شهری نیز امکان بررسی دارد. امروزه شهرنشینی الگوی غالب سکونت در دنیا شده است. ویژگی‌های منطقه‌ای و نشانه‌های هویتی که یک شهر در آن استقرار یافته است، در توسعه شهری نقش مهمی دارد. نظام برنامه‌ریزی کلان‌شهری متأثر از فرایند‌ها و روند‌های درونی و بیرونی است. هر شهر بسته به موقعیت جغرافیایی خاصش، ویژگی‌های متفاوتی در حوزه‌های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و طبیعی دارد که توان بالقوه‌ای به آن داده است و برای بالفعل‌کردن این ظرفیت‌ها باید متناسب با آن برنامه‌ریزی شود.

 

«آمایش شهری» به‌تعبیری آمایش سرزمین در محدوده فضای جغرافیایی شهر است که با رویکرد تحقق نیاز‌های ساکنان فضا‌های شهری به‌دنبال بازآفرینی نقش‌ها و کارکرد‌های عناصر شهری است. برای تحقق رویکرد تحول‌آفرین آمایش و عدالت در تخصیص منابع و فرصت‌ها باید به اصول توسعه پایدار شهری شامل این موارد شش‌گانه توجه شود: آینده‌گرایی (بلندمدت)، مشارکتی، مقید به محدودیت‌ها، طبیعی و جغرافیایی، ابزارگرا، کل‌نگر (به‌هم‌پیوسته). شاید زیرساخت اساسی و بسیار مهمی که در این راستا باید به آن توجه کرد، چگونگی تعیین حدود و ثغور مناطق شهری است.

 

در فرایند آمایش شهری به توزیع بهینه امکانات، خدمات، نشان‌های هویتی، کاربری‌ها و سرانه‌ها بر طبق استاندارد‌های ملی و جهانی در فرایند برنامه‌ریزی شهری توجه می‌شود و هدف از انجام آن کاهش مشکلات شهر و حرکت آن به‌سمت توسعه پایدار و ایجاد رفاه برای شهروندان است. روال منطقی این است که قبل از برنامه‌ریزی شهری، برنامه آمایش سرزمین به‌صورت علمی و دقیق تهیه و تنظیم شود. شهرنشین‌شدن در کشور ما در بازه زمانی کوتاهی اتفاق افتاد، درحالی‌که در کشور‌های توسعه‌یافته این روند آرام بود. همین امر سبب شده است روند مطالعات مربوط به آمایش شهری شکل نگیرد و اتفاقات و چالش‌های مهمی مانند حاشیه‌نشینی و بی توازنی توسعه شهری رخ دهد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->