معاون امنیتی وزیر کشور: صنعت و کشاورزی یزد سهمی از آب انتقالی از کوهرنگ ندارند صدور هشدار سطح زرد هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی ناپایداری جوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) افزایش بارش باران در خراسان رضوی و مشهد در نیم‌سال آبی نسبت‌به مدت مشابه تکمیل ظرفیت اقامتی خراسان رضوی به ۶۰درصد رسیده است بیش از ۷ میلیارد ریال وجه اضافه دریافتی به مسافران نوروزی ۱۴۰۴ عودت یافت بامداد پرحادثه در خراسان رضوی | گازگرفتگی ۱۵ نفر در فریمان و درگز (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) چرایی عدم دسترسی بیماران هموفیلی به فاکتور ۹ در تعطیلات نوروزی انجام بیش از ۵۴ هزار بازدید بهداشتی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) ۶ گیاه موثر در درمان التهاب مفاصل نشانه‌های داغ کردن مغز چیست؟ تأمین ۱۰۵ قلم کمبود‌های دارویی مورد نیاز بیمارستان‌ها در طرح سلامت نوروزی رئیس پلیس راهور مشهد: ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های مشهد پرحجم، اما روان است (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) آیا متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فروردین ماه ۱۴۰۴ اجرا می‌شود؟ تغذیه مناسب برای حفظ سلامت کلیه‌ها پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم روند افزایش دما تا فردا راهکار‌های پیشگیری و درمان گزیدگی‌های آزاردهنده امدادگران هلال احمر خراسان رضوی در ۱۹۶ حادثه نوروزی امدادرسانی کردند گذر اسکان نوروزی در مدارس خراسان رضوی از مرز نیم میلیون نفر جابه‌جایی نیم‌میلیون مسافر در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۰ درصدی پرواز‌ها تشخیص آلزایمر و میزان پیشرفت آن با آزمایش خون پیش‌بینی بارش باران در استان‌های غربی کشور (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) حادثه در یک شهربازی تهران| ۳۱ نفر نجات پیدا کردند در پی حمله یک سگ ولگرد ۹ نفر در سبزوار مصدوم شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم بارش‌های رگباری تا پایان هفته اسکان بیش از ۱۰۲ هزار زائر در فضا‌های آموزشی مشهد | آیا مدارس مشهد در روز شنبه (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور در پی تشدید بارش باران (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «اوتیسم»، درخودماندگی خاموش | از هر ۷۰ نوزاد، یک نفر به اوتیسم مبتلا می‌شود علت تعطیلی دانشگاه‌های یزد در روز‌های شنبه و یکشنبه (۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) چیست؟ انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) آیا رژیم غذایی پرنمک خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد؟ زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند
سرخط خبرها

رفع عوامل فسادزا در معاملات قول‌نامه‌ای املاک و اراضی

  • کد خبر: ۹۰۱۸۵
  • ۱۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۰
رفع عوامل فسادزا در معاملات قول‌نامه‌ای املاک و اراضی
رضا توکلی‌تولایی - پژوهشگر حوزه علمیه خراسان

زمین خواری، خردشدن اراضی کشاورزی، تهدید امنیت غذایی، افزایش ریسک سرمایه گذاری، ضعف در مدیریت بحران‌ها و بلایا‌های طبیعی و افزایش فساد اداری و قضایی فقط بخشی از آسیب‌های معاملات قول نامه‌ای و عادی در کشور است.

بررسی‌ها از آن حکایت می‌کند که دست کم یک سوم معاملات اراضی و ساختمان‌ها در کشور بدون پلاک ثبتی «کد یکتای شناسایی اموال غیرمنقول» بوده است و به‌صورت قول نامه‌ای انجام می‌شود.

بخش چشم‌گیری از دوسوم دیگر املاک پلاک ثبتی دارند، اما به‌علت تفکیک غیرمجاز عرصه یا معاملات ثبت نشده راجع به حقوق آن ها، در عمل امکان معامله رسمی را ندارند. براساس برآورد‌های اولیه از داده‌های بودجه خانوار مرکز آمار قوه قضاییه، نزدیک به نیمی از معاملات اراضی و ساختمان‌ها به صورت اسناد عادی انجام می‌شود.

معاملات عادی و قول نامه‌ای چند نقطه ضعف اساسی دارند:

۱- اشخاص ثالث از انجام این معاملات بی‌اطلاع می‌مانند و این موضوع باعث ایجاد زمینه برای سودجویان می‌شود تا بتوانند یک ملک را به چند نفر بفروشند.

۲- مجموعه دستگاه‌های حاکمیتی از وجود این معاملات و مالک آن بی‌اطلاع است و این موضوع سبب بروز آسیب‌های گوناگونی مانند فرار مالیاتی، ناتوانی در تنظیم بازار مسکن، پول شویی، ضعف در الزام به ایفای تعهدات مالی، ناتوانی در شناخت فقیر از غنی و امثال آن می‌شود.

۳- اسناد عادی مانند قول‌نامه و بیع‌نامه به راحتی قابل جعل و تغییر هستند که این موضوع سبب می‌شود بتوان تاریخ این قراردادها، امضا‌های متعاملان و سایر اجزای مندرج در سند را همواره جعل کرد.

در راستای رفع بستر‌های فسادزای معاملات قول نامه‌ای و عادی، یکی از راه‌های مطرح آن است که همه اراضی و املاک باید در سامانه املاک و اراضی ثبت و معاملات به صورت قول نامه‌ای و اسناد عادی بی اعتبار دانسته شود.

الزام مردم به ثبت املاک و اراضی در سامانه ثبت امری عقلایی است، زیرا نخست اینکه ثبت املاک و اراضی در سامانه باعث ازبین رفتن بسیاری از آسیب‌ها در نظام معیشت مردم خواهد شد و دوم اینکه در صورت ثبت املاک و اراضی در سامانه، خریدار مالکیت فروشنده را احراز و از مالکیت فروشنده بر آن زمین و ساختمان علم پیدا می‌کند.

اما در معاملات قول نامه‌ای خریدار به مالکیت فروشنده علم پیدا نمی‌کند و چه بسا احتمال می‌دهد که این ساختمان یا زمین ملک فروشنده نیست. در صورت الزام مردم به ثبت همه املاک و اراضی شان در سامانه ثبت، خریدار قبل از معامله با اخذ استعلامی از سامانه ثبت می‌تواند به وضعیت آن ملک و زمین مدنظر پی ببرد و با خیالی آسوده معامله اش را انجام دهد؛ در نتیجه همه بستر‌های فسادزا از بین خواهد رفت یا دست کم کاسته خواهد شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->