۳۲۴ نقض آتش‌بس با لبنان توسط رژیم صهیونیستی پیش بینی قیمت ارز و دلار (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت طلا و سکه (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳)| بازار وارد فاز خنثی می‌شود؟ کاهش مصرف گاز در صنایع، توقف تولید را در پی دارد تأمین گوشت مرغ ماه مبارک رمضان و نوروز ۱۴۰۴ در مشهد و خراسان رضوی کلید خورد (۸ دی ۱۴۰۳) درباره مرحوم مهندس باقر مستوفی، پدر صنعت پتروشیمی ایران | مرد چالش‌های بزرگ ساعات کاری بانک‌ها تا پایان بهمن‌ماه ۱۴۰۳ اعلام شد نقش صادرکنندگان در جهش نرخ ارز چیست؟ بررسی قیمت امروز موبایل (۸ دی ۱۴۰۳) | شیائومی نوت ۱۳ چند؟ افزایش ۲ تا ۴۰ میلیون تومانی قیمت خودرو‌های خارجی (۸ دی ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۸ دی ۱۴۰۳) | سورن پلاس ۸۴۱ میلیون تومان شد برنامه قطعی برق در مشهد تغییر کرد (۸ دی ۱۴۰۳) طلا در مشهد از مرز ۵.۲ میلیون تومان هم عبور کرد (۸ دی ۱۴۰۳) موتور سهام کوچک بازار سرمایه روشن شد | افت ۲۱ هزار واحدی شاخص بورس (۸ دی ۱۴۰۳) وزیر نفت خبر داد: افزایش ظرفیت تولید نفت تا حدود ۲۵۰ هزار بشکه در روز برای خرید عرضه اولیه «آواک» فقط ۲ ساعت فرصت دارید (۸ دی ۱۴۰۳) هر باک بنزین سوپر، ۱.۶ میلیون تومان! فاصله کوتاه نرخ طلا در مشهد با ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی شدن (۸ دی ۱۴۰۳) قیمت بنزین سوپر وارداتی اعلام شد (۸ دی ۱۴۰۳) | عرضه بنزین سوپر وارداتی تا آخر سال صعود سه‌پله‌ای تولید فولاد ایران در دنیا بیش از نیمی از کل سپرده‌های بانکی کشور، در استان تهران قرار دارد! خانه‌های کلنگی در تهران نجومی شد دلار بازار آزاد در محدوده ۸۱ هزار تومان (۸ دی ۱۴۰۳) | سکه از ۵۶ میلیون تومان عبور کرد اعتمادسازی، پیش‌نیاز توسعه اقتصادی سود سهام عدالت خود را چگونه یک‌جا دریافت کنیم؟ طلای جهانی یخ زد | قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۸ دی ۱۴۰۳) چند؟ اعلام جزئیات پیش‌فروش برخی از محصولات سایپا از روز دوشنبه (۱۰ دی ۱۴۰۳) آخرین مهلت ثبت درخواست محصولات ایران‌خودرو اعلام شد
سرخط خبرها

مصائب دلاریزه شدن اقتصاد

  • کد خبر: ۹۱۱۶۱
  • ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۴
مصائب دلاریزه شدن اقتصاد
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی

اقتصاد ایران دست کم دو دهه است که با همه گیری دلاریزه شدن روبه رو شده و هنوز واکسن مطمئنی برای افزایش سطح تاب آوری اقتصاد در برابر شوک‌های ارزی کشف نشده است. پیش بینی پذیر بود که بازار ارز به روند مذاکرات وین بر سر لغو تحریم‌ها علیه ایران واکنش نشان دهد، اما مسئله‌ای که به ویژه از سوی تصمیم سازان و سیاست گذاران مغفول مانده، این است که آیا واقعا افزایش قیمت دلار در روز‌های گذشته فقط ناشی از دور اخیر مذاکرات بوده است یا عوامل دیگری دارد.

در سوی مقابل نوع واکنش و تدبیر بانک مرکزی به عنوان سیاست گذار ارزی هم نشان می‌دهد که همچنان تکیه بر ابزار‌ها و سامانه‌ها اولویت نخست فرض شده است و کمتر به اصلاح سیاست‌ها توجه می‌شود.

این مسئله اکنون به دولت و بانک مرکزی محدود نیست، بلکه دست کم در دولت‌های نهم و دهم و یازدهم و دوازدهم تجربه شده و شکست خورده است.

وقتی هدف مهار قیمت دلار باشد و نه ثبات در بازار ارز و وقتی مبنای تصمیم گیری‌ها و تصمیم سازی‌ها اصلاح مسیر اقتصاد نباشد، بدیهی است که با تغییر دولت‌ها نتیجه تغییر نمی‌کند و بازهم شاهد تکرار شوک‌های ارزی خواهیم بود.

انتظار می‌رود در دولت سیزدهم یک هماهنگی واقعی و جدی برای اصلاحات در اقتصاد ایجاد شود. یکی از متغیر‌های داخلی و اثرگذار بر وضعیت اکنون بازار ارز را باید در روند شاخص‌های کلان پولی ازجمله پایه پولی و نرخ رشد نقدینگی جست وجو کرد و تا زمانی که نرخ تورم در محدوده مطلوب قرار نگیرد، این بار علاوه بر انگیزه‌های سفته جویانه در بازار ارز، شاهد تقویت انگیزه سرمایه گذاری با هدف حفظ ارزش دارایی‌ها در برابر شوک‌های تورمی خواهیم بود.

راز مصیبت دلاریزه شدن اقتصاد در بی ثباتی مالی و اقتصادی و روشن نبودن چشم انداز آینده است و پیشنهاد می‌شود که گروه اقتصادی دولت و بانک مرکزی در تصمیم گیری شان ثبات اقتصادی را هدف قرار دهند؛ چه اینکه اگر هدف درست ترسیم شود، می‌توان به تصویری روشن و مثبت از آینده دست یافت.

در رویارویی با همه گیری شوک‌های ارزی، افتادن در بیراهه گذشته، یعنی ارزپاشی، اشتباه است و ضروری است دولت و بانک مرکزی پیش از آنکه دنباله رو قیمت‌ها و درصدد پایین آوردن آن باشند، نقش ثبات ساز را ایفا کنند و صیانت ذخایر ارزی کشور را اولویت نخست بدانند و از این ذخایر با ترسیم سیاست‌های صحیح و ریل گذاری دقیق با هدف ایجاد ثبات در اقتصاد استفاده کنند.

واقعیت این است که کاستن قیمت کالا‌ها و خدمات با پخش دلار‌های ارزان، توهمی بیش نیست و متأسفانه در دولت‌های پیشین بر مبنای همین توهم، منابع ارزی زیادی را از دست دادیم و درنهایت نفعی به مردم نرسید و اگر بازار‌ها در کوتاه مدت آرام شد، در عوض تولید ملی تخریب شد.

اکنون نوبت تحولی در ریل گذاری ارزی است و مأموریت بانک مرکزی در این شرایط باید حفظ ثبات ارزی و در سطح کلان‌تر ثبات مالی در اقتصاد باشد. فراموش نکنیم نه ریال و نه دلار ارزان دادن، هیچ کدام باعث قوام اقتصاد نمی‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->