توسعه روستا‌های مجاور، راه‌حل حاشیه‌نشینی در مشهد قلندرشریف: شهرداری طی دو، سه دوره اخیر بیشترین درآمد را در بخش‌های مختلف داشته است | مشهد به مرکز دیپلماسی شهری تبدیل شده است کشف پرونده سرقت ۱۲۰ میلیاردی از یک خانه مسکونی در مشهد (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) دبیریان: برگزاری نمایشگاه «مشهد اینوکس-فاینکس» گامی مؤثر در جهت تحقق شعار سال و توسعه اقتصاد شهری است شهروند خبرنگار | نمایی از مرزعه کلزا در نیشابور رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: تزریق نشاط و امید به شهروندان هدف اصلی ماست + فیلم اجرای ۵۱۵ رای قلع در سال ۱۴۰۳ در مشهد جشنواره‌های شهری مشهد فرصتی برای نشاط مومنانه و تزریق حال خوب به شهروندان است حل معضل حاشیه نشینی در بخش مرکزی شهرستان مشهد با بازنگری در تقسیمات کشوری جشنواره گل‌های لاله مشهد میزبان شکوه بهاری طبیعت + فیلم نگاهی به بازار سوغات زائر در مشهد و چالش هایش | سوغات مشهد همچنان ساخت چین! هوای کلانشهر مشهد امروز سالم است (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) شهردار مشهد: روند عملیات اجرای پروژه دوربرگردان غیرهم‌سطح شرقی حضرت ابوطالب ادامه دارد درباره قدیمی‌ترین کوچه خیابان عبادی مشهد | گذر «حوض لقمان» که بعدها به «کوی سعادت» رسید نایب رئیس کمیسیون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد: مدیریت شهری مسئولیت دارد زمینه جمع‌آوری سرمایه خُرد مردم را فراهم کند طی سال ۱۴۰۳ چند نفر در مشهد فوت کردند؟ موحدی: کارگروه‌های مختلف در شورای شهر مشهد جهت حمایت از جبهه مقاومت تشکیل شده است | مسئله فلسطین باید بزرگ شود نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: امیدوارم همت مجموعه دولت و استان برای قطار سریع السیر مشهد-تهران نتیجه‌بخش باشد سید حسین احمدزاده، سرپرست معاونت مالی و پشتیبانی شهرداری مشهد شد (۲۰ فروردین ۱۴۰۴) آرایشِ نوروزیِ مشهدِ عزیز! باران بهاری در مشهد آلودگی هوا را شست (۲۰ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

سرمایه اجتماعی و پایداری شهری

  • کد خبر: ۹۴۶۳۴
  • ۱۴ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۴
سرمایه اجتماعی و پایداری شهری
مهدی یاراحمدی خراسانی - مدرس دانشگاه

در بند «دیپلماسی شهری» چشم‌انداز جهان‌شهر برکت و کرامت، یکی از موضوعاتی که دستیابی به آن در بازآرایی و بازطراحی شهری در کانون توجه قرار گرفته است، ترسیم جایگاه شهر به‌عنوان «مقوم سرمایه اجتماعی» است.

در عصر حاضر، نظام‌های مطالعات شهری و شهرنشینی صرفا معطوف به کالبد زیستی شهر نیست، بلکه علاوه‌بر پردازش کالبدی و بررسی کمیت‌های مادی آن، از نظر کیفیت‌های ارزشی و اخلاقی نیز محل توجه قرار می‌گیرد. شهر همچون ارگانیسمی است که از دو زاویه «کالبدی و زیستی» و «فرهنگی و اجتماعی» هر روز پیچیده‌تر می‌شود و به نقطه آرمانی خود یعنی تقویت ساختار‌های همبستگی اجتماعی و همچنین به انتظام و ساختار‌های فضای شهری نزدیک‌تر می‌شود.

بر همین اساس، سرمایه اجتماعی یکی از عوامل بسیار مهم و اثرگذار بر پایداری سکونتگاه‌ها در ابعاد کلان (جامعه)، میانه (بنگاه‌ها و مؤسسات) و خرد (خانوار‌ها و افراد) محسوب می‌شود که شهر‌ها نیز به‌عنوان یکی از سکونتگاه‌های بسیار مهم بشری از این قاعده مستثنا نیستند.

سرمایه اجتماعی از پیش‌شرط‌ها و پیش‌نیاز‌های اساسی توسعه شهری است که عناصر تشکیل‌دهنده‌ای همچون «اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، آگاهی اجتماعی و درجه معنویت» دارد. سرمایه اجتماعی از آن نظر اهمیت دارد که علاوه‌بر اثرگذاری بر مقولات توسعه و پیشرفت، «پایداری شهری» را نیز سبب می‌شود.

به بیان دیگر، پایداری شهری به‌دنبال تامین رفاه نسبی، مشارکت شهروندان و افزایش آگاهی اجتماعی برای همه اعضای جامعه محقق می‌شود که این‌ها همه از اثرات سرمایه اجتماعی است. پایداری، مستلزم رعایت عدالت اجتماعی و توجه متوازن به ابعاد فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است، به‌گونه‌ای‌که نیروی انسانی را به مسیر توسعه، خوش‌بین و امیدوار کند. سرمایه اجتماعی چهار هدف مهم زیر را دنبال می‌کند:

۱. حفظ سرمایه اقتصادی: در این هدف واحد تحلیل «افراد در رقابت طبقاتی» هستند و سرمایه اجتماعی، منابعی تعریف می‌شود که امکان دسترسی به منافع گروهی را فراهم می‌کند.

۲. حفظ سرمایه انسانی: در این هدف واحد تحلیل «افراد در خانواده، شبکه‌ها و زمینه اجتماعی» هستند. سرمایه اجتماعی در این بند، جنبه‌هایی از ساخت اجتماعی است که حفظ و توسعه ارزش وجودی انسان را دنبال می‌کند.

۳. حفظ اقتصاد و دموکراسی موثر و کارا: واحد تحلیل این هدف، «مناطق کشور هستند» و سرمایه اجتماعی شامل اعتماد، هنجار‌ها و شبکه‌های مشارکتی است که باعث تسهیل تعاون برای کسب منافع متقابل می‌شود.

۴. کارایی اقتصاد: واحد تحلیل این هدف، «افراد» هستند و سرمایه اجتماعی شامل آگاهی و توجه به امور سیاسی و اجتماعی، اعتماد و مشارکت می‌شود.
مدیریت‌شهری وظیفه دارد برای توسعه و پایداری شهر، سرمایه اجتماعی را در ابعاد مختلف توسعه بخشد. در یک نگاه متعالی، شهر، شهروندان و شهرداری، سرمایه اجتماعی یکدیگر محسوب می‌شوند، به‌طوری‌که شهرداری در خدمت شهروندان است و با مشارکت آن‌ها زمینه پیشرفت شهر را فراهم می‌کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->