باران و برف در راه خراسان رضوی (۷ دی ۱۴۰۳) مجوز استخدام ۲۴ هزار نفر از کادر درمان صادر شد (۷ دی ۱۴۰۳) پیش‌بینی بارش برف و باران در بیشتر نقاط کشور (۷ دی ۱۴۰۳) پرواز مشهد - نجف ناچار به فرود اضطراری شد| ماجرا چه بود؟ وزیر علوم در مشهد: قطعی برق تحصیل دانشجویان را هم مختل کرده است | باید به دنبال تحصیل و آموزش مجازی دانشجویان باشیم نفقه چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ انتقال آب از هزارمسجد به مشهد | چالش ادامه‌دار + فیلم واکنش متفاوت وزارت آموزش و پرورش به رقص دانش‌آموزان بابلی زلزله کاشمر در استان خراسان رضوی را لرزاند (۶ دی ۱۴۰۳) مراقبت‌های تغذیه‌ای در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی کمبود یُد چه علائمی دارد؟ بدون تجویز پزشک، دارو مصرف نکنیم؛ حتی یک مسکن ساده نکات ایمنی استفاده از آسانسورها در شرایط احتمالی قطع برق | مراقب سُریدن آسان‌­سُرها باشید فشار مالیاتی از روی پزشکان برداشته می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، ۶ دی ۱۴۰۳) | بهبود کیفیت هوا از اوایل هفته آینده قطع داروی بیماران دیابتی بسیار خطرناک است گلایه مردم از قطعی‌های مکرر برق در حاشیه شهر مشهد | خاموشی‌های نامنظم! استفاده از ماسک‌های N۹۵ در هوای آلوده، کمک‌کننده است یا نه؟ بررسی چالش‌های دارویی کشور (۶ دی ۱۴۰۳) آخرین وضعیت تب دنگی در کشور (۶ دی ماه ۱۴۰۳) سیگار کشیدن در نوجوانی به قلب آسیب می‌رساند آیا روند شیوع آنفلوانزا افزایشی است؟ لزوم ایمن‌سازی شهر در برابر زلزله اجرای نافرجام طرح پزشک خانواده در شهر مشهد اولویت جدید حج تمتع اعلام شد (۶ دی ۱۴۰۳) قتل هم‌اتاقی به خاطر آب خوردن با پارچ! اعتراف به قتل پسر ناپدیدشده بعد از کشف جسد در رودخانه زمان ثبت نام جدید وام ضروری ۳۰میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد ورود سامانه بارشی به کشور از فردا (۷ دی ۱۴۰۳) | تداوم آلودگی هوا در شهر‌های بزرگ + فیلم توسعه نامتوازن در همکاری‌های بین‌المللی موجب غفلت از کشورهای هم زبان شده است ایران فرهنگی؛ از رودکی تا نسل جدید، میراثی که باید زنده بماند رودکی؛ گنجینه‌ای برای تحکیم پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان
سرخط خبرها

خیانت در امانت چه مجازاتی دارد؟

  • کد خبر: ۹۷۳۷۸
  • ۰۹ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۳
خیانت در امانت چه مجازاتی دارد؟
از نگاه قانون، خیانت به معنای پیمان‌شکنی و نقض عهد است، و امانت در اصطلاح عبارت از مالی است که به وسیله یکی از عقود یا به حکم قانون نزد شخصی باشد.

محمدمعین وطن‌خواه | شهرآرانیوز؛ یکی از جرایمی که در تعالیم دینی به طور مکرر به آن اشاره شده و حتی برای آن مجازات خاصی نیز در نظر گرفته شده، جرم خیانت در امانت است. از نگاه قانون، خیانت به معنای پیمان‌شکنی و نقض عهد است، و امانت در اصطلاح عبارت از مالی است که به وسیله یکی از عقود یا به حکم قانون نزد شخصی باشد.

به طور کلی حفظ امانت دیگران امری اخلاقی است که ضرورت انجام آن بر هیچ‌کس پوشیده نیست؛ از همین رو خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی جرم بوده و برای مرتکبان آن مجازات تعیین شده است. در این شماره ابتدا به تعریف و میزان مجازات این جرم پرداخته و سپس، نحوه شکایت و مراحل رسیدگی به آن را بررسی می‌کنیم.

تفاوت خیانت در امانت با سرقت و کلاهبرداری

نکته مهم درباره جرم خیانت در امانت این است که در این جرم فرد به دلخواه و رضایت خود فرد دیگر را امین می‌داند و اموالش را در اختیار او قرار می‌دهد و کسی که به او اعتماد شده صاحب مال را با رفتار متقلبانه فریب نمی‌دهد.

در جرم سرقت، مرتکب مال غیر را به طور مخفی می‌رباید، اما در جرم خیانت در امانت فرد به دلخواه خود مالش را در اختیار دیگری قرار می‌دهد.
تفاوت کلاهبرداری با خیانت در امانت این است که در کلاهبرداری، نتیجه جرم، بردن مال غیر است، در حالی که بهره برداری کلاهبردار از آن مال نیز شرط است، اما در جرم خیانت در امانت، فقط ورود ضرر به مالک یا متصرف شرط است.

به این نکات توجه کنید

در قانون مجازات اسلامی، خیانت در امانت دارای دو جنبه جرم است و حتی اگر شاکی پرونده رضایت دهد، مجرم باید مجازات جنبه عمومی جرم را طی کند.

مجازات جرم خیانت در امانت، در قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، حبس از ۶ ماه تا ۳ سال، تعیین شده است. یعنی، حداقل مجازات، برای مرتکب این جرم، ۶ ماه و حداکثر میزان مجازات، ۳ سال در نظر گرفته شده است.

ارتکاب جرم خیانت در امانت می‌تواند به وسیله شخص حقیقی یا حقوقی انجام شود. اگر مجرم شخص حقیقی باشد، در صورت اثبات جرم، مجازات می‌شود، اما اگر این جرم به وسیله شخص حقوقی انجام شود، مدیر موسسه مجازات می‌شود.

مرجع ذی‌صلاح برای رسیدگی به جرم خیانت در امانت مانند دیگر جرایم عمومی در مرحله تحقیق و تعقیب دادسرای عمومی و در مرحله رسیدگی و صدور حکم، دادگاه کیفری است.

چگونه می‌توان جرم خیانت در امانت را اثبات کرد؟

همان‌طور که بیان شد، اگر مالی از سوی مالک در اختیار شخص دیگری قرار گرفته باشد و آن فرد از مال به ضرر مالک یا به نفع خود استفاده کند، جرم خیانت در امانت را مرتکب شده است.

طبق ماده ۶۷۳ و ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی مصادیقی برای این جرم وجود دارد. به طور مثال، امتناع شخص امین از بازگرداندن امانت یا صرف نکردن آن در راهی که خواست امانت‌دهنده بوده از مصادیق این جرم است.
از دیگر مصادیق این جرم آن است که شخص از مُهر یا چک سفید امضایی که به او سپرده شده یا به هر طریق به دست آورده است، سوء‌استفاده کند.

نکته مهم دیگر این است که در زمان اعلام جرم ابتدا باید ثابت شود که اساساً مالی به فرد موردنظر سپرده شده است یا نه. در صورتی که شاکی نتواند ثابت کند مال مورد نظر را به فرد امین سپرده است، نمی‌توان این جرم را اثبات کرد.

برای طرح شکایت باید به کجا مراجعه کنیم؟

از آنجایی که خیانت در امانت جزو جرایم کیفری محسوب می‌شود و دادگاه صالح رسیدگی به آن نیز مراجع کیفری هستند، ابتدا باید شکایت‌نامه‌ای تنظیم شده و به دادسرا فرستاده شود.
برای تنظیم شکایت‌نامه ابتدا باید شرح مفصلی برای اثبات ادعا نوشته شود. این توضیح شامل موضوع جرم، مشخصات کامل متهم یا متهمان و زمان و مکان وقوع جرم است.
پس از طی این مرحله، دادسرا شکایت‌نامه را بررسی کرده و تحقیقات مقدماتی را انجام می‌دهد. چنانچه مدارک موردتأیید باشد، کیفرخواست برای رسیدگی به دادگاه فرستاده خواهد شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->