رکورد معاملات شمش طلا شکسته شد (۱۷ تیر ۱۴۰۳) وضعیت بازار طلا مشهد پس از انتخابات ریاست جمهوری چگونه خواهد بود؟ بررسی قیمت جدیدترین گوشی‌های موبایل دو سیم کارت (۱۷ تیر ۱۴۰۳) قیمت انواع خودرو‌های خارجی (۱۷ تیر ۱۴۰۳) | کاهش ۴.۵ درصدی سوزوکی سیاز افزایش ۱۱۹ درصدی حقوق و دستمزد کارگران در سه سال اخیر | حقوق کارگران طی ۳ سال گذشته متناسب با تورم افزایش یافت قیمت انواع خودرو‌های داخلی (۱۷ تیر ۱۴۰۳) | ادامه روند کاهش قیمت‌ها شرایط دریافت ارز اربعین ۱۴۰۳ اعلام شد | خرید دینار از بانک مرکزی با صرفه دومیلیون‌تومانی نسبت‌به بازار آزاد روی خوش بورس برای دومین روز متوالی | گزارش وضعیت بازار سرمایه (۱۷ تیر ۱۴۰۳) مروری بر قواعد محاسبه و پرداخت اجاره‌بها | کرایه خانه را چگونه بپردازیم؟ سکه طرح جدید در مشهد ۳۰۰ هزار تومان ارزان‌تر شد (۱۷ تیر ۱۴۰۳) قیمت امروز طلا، سکه، دلار، ارز دیجیتال (۱۷ تیر ۱۴۰۳) | هیجان دیروز فروکش کرد سقف ثبت سفارش بازرگانان جدید ۱۰۰ هزار دلار شد هشدار بازرسی مشهد به مشاوران املاک بدون پروانه‌کسب: اجازه تبلیغات ندارید حراج حضوری شمش طلای مرکز مبادله امروز، ۱۷ تیرماه، برگزار می‌شود + جزئیات فروش فوق‌العاده سایپا (خودرو کوییک GXR-L) از روز سه‌شنبه (۱۹ تیر ۱۴۰۳) + جزئیات آغاز ثبت سفارش خودرو‌های وارداتی برای جانبازان از امروز یکشنبه (۱۷ تیر ۱۴۰۳) + لینک سامانه انتصاب معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی  استقبال بازارهای مالی از رئیس جمهور | بورس سبز پوش شد پاسخ به سوالات در مورد «طرح طبقه‌بندی مشاغل» | شرایط پرداختِ مابه‌التفاوت به کارگران چیست؟ نرخ امروز میوه و صیفی‌جات اعلام شد | کدو و بادمجان مناسب غذا‌های تابستانی را چند بخریم؟ (۱۷ تیر ۱۴۰۳) مطالبه‌های کارگران از رئیس‌جمهور منتخب نرخ سود بین‌بانکی کاهشی شد (۱۶ تیر ۱۴۰۳) نخستین قرارداد پولی میان ایران و روسیه امضا شد زمان برگزاری پانزدهمین حراج سکه طلا مشخص شد | متقاضیان چقدر واریز کنند؟ با ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان نقدینگی چه موبایل‌هایی می‌توان خرید؟ (۱۶ تیر ۱۴۰۳) واکنش مثبت ۸۸ هزار واحدی شاخص بورس به پایان انتخابات | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۶ تیر ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

افزایش دستمزد بدون تورم

  • کد خبر: ۱۰۹۴۳۶
  • ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۶
  • ۱
افزایش دستمزد بدون تورم
رضا کربلایی - کارشناس اقتصاد

آیا افزایش دستمزد کارگران باعث بیشترشدن قدرت خرید آن‌ها می‌شود و اثری مثبت بر اقتصاد کشور خواهد داشت؟ پاسخ البته مثبت است، اما سؤال مهم‌تر اینکه هزینه این افزایش دستمزد از کدام محل جبران می‌شود و اثر آن بر قیمت تمام شده کالا‌ها و خدمات و سفره کارگران چه میزان خواهد بود؟

پاسخ به این سؤال البته پیچیده و دشوار است، چه اینکه افزایش دستمزد‌ها بدون درنظرگرفتن پیامد‌های تورمی آن درنهایت باعث تضعیف قدرت خرید کارگران می‌شود و این به معنای نفی افزایش دستمزد‌ها برای حفظ و افزایش قدرت خرید کارگران نخواهد بود.

آنچه اکنون محل مناقشه است، چگونگی افزایش دستمزد کارگران و البته حقوق کارکنان دولت بدون ایجاد تورم است. زیرا معادله حقوق و دستمزد با تورم معادله‌ای تک مجهولی نیست که بتوان با یک تصمیم آن را حل کرد.

در اقتصاد و بازار کار ایران دستمزد براساس چانه زنی و مذاکرات بین نمایندگان کارگران، کارفرمایان و البته دولت تعیین می‌شود و اشتباه این است که مشکل را به دوطرف نماینده کارگری و کارفرمایی تقلیل بدهیم و نقش دولت را کم رنگ بدانیم و البته این معمایی چندین ساله است و به دولت کنونی هم مربوط نمی‌شود.

حل معادله چندمجهولی دستمزد کارگران از قضا به شکل فراوانی به رفتار مالی دولت‌ها در دخل و خرج بودجه سالانه بستگی دارد؛ زیرا یک عامل مطالبه افزایش دستمزد‌ها این است که دستمزد‌ها باید دست کم تورم را پوشش دهد.

اما سؤال اصلی این است که تورم از کجا نشئت می‌گیرد؟ امروز همگان اذعان می‌کنند که تورم در ایران از دو ناحیه ناترازی دخل و خرج بودجه و البته ناترازی بانک‌ها ناشی می‌شود. به این ترتیب، کارگران و کارفرمایان نقش و سهم چندانی در افزایش تورم و استمرار آن ندارند.

به همین دلیل، می‌توان انتظار داشت که موتور‌های تورم ساز خاموش شوند تا بتوان به افزایش دستمزد‌ها و بهبود قدرت خرید مردم و البته کارگران، بدون ایجاد تورم دست یافت.

واقعیت این است که وضعیت فعلی و سازوکار حاکم بر اصلاح دستمزد کارگران گرفتار چرخه‌ای باطل شده است و در این وضعیت، هم دولت و هم کارگر و هم کارفرما درنهایت بازنده خواهند بود و برنده نهایی نه مردم و اقتصاد، که بازیگران مسابقه تورم هستند.

از این نظر، سه طرف ماجرای تعیین دستمزد‌ها می‌توانند به جای تمرکز بر اعداد و درصد، به گزینه‌های غیرتورمی توجه کنند. مهم این است که هزینه خانوارها، بنگاه‌ها و در یک کلام هزینه تمام شده در اقتصاد کشور کاسته شود که در چنین وضعیتی همه برنده خواهند بود و اقتصاد و معیشت کارگران و چشم انداز فعالیت کارگاه‌ها و بنگاه‌های تولیدی از امواج تورمی کمتر آسیب می‌بیند و ثبات درخور انتظار ایجاد می‌شود.

البته رسیدن به چنین اجماعی سخت است و به گفت وگوی ملی نیاز دارد. ما به اجماعی ملی برای مقابله با تورم نیاز داریم و همه باید سهم خود را در این جنگ با تورم بپردازند. حمایت از کارگران ضرورت است و بهترین حمایت، صیانت از آن‌ها در برابر امواج بلند تورمی است؛ پس همه جانبه گرایی را باید جایگزین بخشی نگری کنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
رامین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۳۱
0
0
ی دست مزد میخواهید افزتیش بدید آبرو همه کارگران برید دو ماه گذشته هنوز دولت تکلیفش با خودش مشخص نیست همه سربازها بازنشتگان همه افزایش حقوق اعمال شده فقط کارگر بدبخت مونده بخدا فقط خدا هدایتتون کنه کاری از ما بر نمیاد
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->