ایستگاه‌های دوچرخه بایدو خیابان سناباد مشهد به‌زودی توسعه می‌یابد بی‌توجهی شهروندان به جایگاه‌های استقرار کارگران ساختمانی | وقتی به ایست‌کار بها نمی‌دهیم شهروند خبرنگار | درخواست توسعه ایستگاه‌های دوچرخه بایدو در مشهد اعمال‌قانون ۱۵۱۶ خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۲۶ خودروی متخلف توقیف شدند (۱۵ مهر ۱۴۰۳) ترافیک سنگین در بزرگراه‌های شهید سلیمانی و آزادی و معابر منتهی به حرم امام‌رضا(ع) (۱۵ مهر ۱۴۰۳) تصفیه‌خانه چهل‌بازه مشهد؛ اولین و پیشرفته‌ترین تصفیه‌خانه لوکال شرق کشور اصلاح الگوی کشت فضای سبز مشهد مطابق با منابع آبی وضعیت آمار متوفیان در شش‌ماهه نخست ۱۴۰۳ در مشهد | به طور میانگین روزانه ۶۳ نفر در این شهر فوت کرده‌اند مه و باران در بعضی محور‌های خراسان رضوی باعث لغزندگی جاده‌ها شده است (۱۵ مهر ماه ۱۴۰۳) احداث بیش از ۱۰۹ کیلومتر راه روستایی آسفالته در خراسان رضوی صدور بیش از ۳۰۰ هزار مجوز بهره‌برداری از غرفه‌های بازار‌های سیار در مشهد (۱۵ مهر ۱۴۰۳) سیلوی گندم مشهد در فهرست میراث صنعتی کشور ثبت شد طرح بازنگری قلعه وکیل آباد مشهد در کمیسیون ماده ۵ تصویب شد| تراکم منطقه بین ۲ تا ۶ طبقه پیش‌بینی تمهیدات ویژه مدیریت شهری مشهد برای برگزاری مسابقه ایران _ قطر برگزاری سومین رویداد «عطر و طعم پاییز» در مشهد  سقوط کارگر جوان مشهدی از ارتفاع (۱۴ مهر ۱۴۰۳) سخنگوی شورای اسلامی شهر مشهد: امروز هژمونی آمریکا و اسرائیل نابود شده است افزایش ظرفیت ساماندهی و آموزش آسیب‌دیدگان اجتماعی در مشهد رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: حضور مردم در نماز جمعه نصر نمایانگر استحکام کافی مبنایی و مردمی نظام جمهوری اسلامی است + فیلم اعمال‌قانون ۱۴۷۵ خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۴۷ خودروی متخلف توقیف شدند (۱۴ مهر ۱۴۰۳) حکایت ناشنیده از آغاز حکومت شاه عباس صفوی در مشهد | بدشگونی تاج‌گذاری در کوهسنگی شهردار منطقه‌۳ مشهد در دیدار با اهالی محله دروی: دیوارسازی کال دروی، رو به پایان است
سرخط خبرها

روایتی از سیاه پوشی شهر و شغل‌هایی که با محرم جان می‌گیرند

  • کد خبر: ۱۱۹۲۲۴
  • ۰۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۳۰
روایتی از سیاه پوشی شهر و شغل‌هایی که با محرم جان می‌گیرند
چرخ‌های خیاطی گلدوزان بازار رضا مشهد برای پرچم دوزی محرم چند هفته‌ای است که شبانه روزی شده، چاپ کتیبه و بنر‌های مراسم رونق گرفته، ویترین‌های لباس فروشی آرام آرام یک دست مشکی شده است و همه چیز برای احیای شور حسینی مهیاست.

الهام مهدی‌زاده | شهرآرانیوز؛ سلام بر پرچم و علم و بیرق‌های قرمز و سیاه.
بنر‌های کوچک و بزرگ گوشه و کنار خیابان‌ها نصب شده اند تا زمان و مکان مراسم دهه اول محرم را به رهگذران اعلام کنند. چرخ‌های خیاطی گلدوزان بازار رضا برای پرچم دوزی محرم چند هفته‌ای است که شبانه روزی شده، چاپ کتیبه و بنر‌های مراسم رونق گرفته، ویترین‌های لباس فروشی آرام آرام یک دست مشکی شده است و همه چیز برای احیای شور حسینی مهیاست.

شروع گرم ماه عزا

شروع ماه عزا با گرمای هوا و عطش همراه شده، آن قدر که توان از رهگذران گرفته است. هرکدام از رهگذران بعد عرض ادب و نجوای سلام روبه حرم امام مهربانی ها، سعی دارند در سایه بی رمق مغازه خیابان شیرازی خود را به حرم مطهر رضوی برسانند.

همه خیابان شیرازی با پرچم‌های قرمز و سیاه، رنگ عزا به خود گرفته است. کمی جلوتر مرد جوانی نردبان کوچکی را با دو دست محکم گرفته است تا جوان بالای نردبان بتواند کتیبه‌ای بزرگ سردر مغازه نصب کند. ابتدای کتیبه دو مغازه بالاتر است و هنوز چند متری از آن برای نصب روی زمین مانده است.
جلوی یکی از مغازه‌های ابتدای خیابان شیرازی چند طبل عزاداری گذاشته شده است. به دیوار مغازه نیز کتیبه و ریسه‌های سیاه زده اند. مغازه چند پله به داخل می‌خورد و از همان جلوی در می‌توان پایین پله‌ها و شلوغی مغازه را دید.

هر گوشه از مغازه وسایلی از عزاداری گذاشته اند. گوشه‌ای از مغازه پرچم‌های بزرگ گلدوزی شده مخملی را به عنوان نمونه به دیوار زده اند. گوشه دیگر لباس مشکی دارد. یک طرف مغازه چلچراغ‌های سبز گذاشته اند. در انتهای مغازه زنجیر و طبل و سربند برای عزداران کوچک دارد. خانمی سراغ قیمت کتیبه‌ها می‌ر ود. فروشنده می‌گوید: «کتیبه‌های متری ۱۳ هزار تومان است. آن ریسه‌های مشکی هم هشت متری است که ۴۵ هزار تومان می‌شود.»

خانم خریدار آرام عدد‌های گفته شده را در ذهنش برای خرید ضرب و جمع و زمزمه می‌کند.
چند مادر همراه فرزندانشان آمده اند تا برای آن‌ها زنجیر و طبل کوچک بخرند. چشم‌های کودکانه پسر بچه همراه یکی از خانم‌ها از شوق برق می‌زند. مادر طبل را روی شانه فرزندش می‌گذارد. پسربچه نیز با غرور بند طبل کوچکش را کمی بالا و پایین می‌کند.

بازار داغ خرید پرچم

قیمتی که روی یکی از پرچم‌های مخملی گلدورزی شده زده اند ۸۵۰ هزار تومان است (اندازه پرچم حدود یک در دو متر است). یکی از فروشنده‌های پرچم‌های عزاداری این طور توضیح می‌دهد: پرچم‌های عزا یا چاپی است یا مثل این پرچم گلدوزی شده است. چقدر چشم گذاشته اند تا این نوشته‌ها و اشعار عزا را روی پرچم با نخ و چرخ گلدوزی بدوزند. نخ این پرچم‌ها متفاوت است و از نخ‌هایی مثل ابریشم گلابتون، لمه و... استفاده می‌شود.

توضیحاتش برای پرچم خیلی تخصصی است، اما سرجمع حرفش این است: «تمام سال گلدوز‌های بازار رضا چشم به چرخ خیاطی خود می‌دوزدند تا این پرچم‌ها را با این کیفیت آماده کنند. پرچمی که یک عمر ماندگار می‌ماند و سال‌ها می‌توانید از این پرچم برای عزاداری محرم استفاده کنید. بیشتر پارچه‌های مشکی و مخمل‌های استفاده شده برای پرچم‌های عزاداری وارداتی است. به خاطرهمین قمیت‌ها بالاست. حقیقت این است که به دلیل ارادت به امام حسین (ع) و مراسم عزاداری، کمترین سود گرفته می‌شود.

شیرخواران حسینی

رنگ سیاه، رنگ غالب ویترین بیشتر لباس فروشی‌های بازار مرکزی است. برخی از فروشنده‌ها در حال چیدن لباس‌های مشکی هستند. خانم میان سالی در پی لباس مشکی پسرانه خاصی است. صحبت کردنش با لهجه شیرین اصفهانی نشان از مهمان بودنش در این شهر دارد. رو به فروشنده می‌گوید: «حاج آقا از آن لباس و سربند‌های سبز برای بچه شیرخواره ام می‌خواهم.»
فروشنده چند لباس شیرخوار می‌آورد و با گذاشتن روی ویترین سراغ قفسه‌ای که سربند‌ها را در آن آویزان کرده است می‌رود. خانم میان سالی رو به خانم جوانی که همراهش هست می‌کند و می‌گوید: «مِی گوی اینا چطورِس؟ واس امیرعلی بستونم؟»

ایستگاه‌های صلواتی که قد علم کرده اند

حاشیه خیابان شیرازی چند مرد لوله‌های داربست را به هم متصل می‌کنند تا چهارچوب یک ایستگاه صلواتی با پیچ میله‌ها توسط آنان قد علم کند. پارچه‌ای سیاه نیز توسط چند مرد دیگر روی زمین پهن شده است تا با آماده شدن داربست، پارچه‌های مشکی دورتا دور میله‌ها را بگیرد.
شهر آماده عزای اباعبدا... است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->