برخورد صاعقه به ۲ دامدار در پلدختر لرستان (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) کاهش وزن با رژیم فستینگ ۴:۳ گام بلند ایران و قزاقستان برای توسعه گردشگری؛ روادید یک‌ماهه و افزایش پروازهای مستقیم آیا قیمت غذای دانشجویی افزایش می‌یابد؟ دستور دادستان تبریز برای بررسی حادثه واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) مرگ فرزند بر اثر شلیک تصادفی پدر در خمین (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تصادف جان مأمور پلیس‌راه اصفهان را گرفت (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) واکنش مرکز وکلای قوه‌قضائیه به انتقادات: هزینه دادرسی انتظامی برای شکایت از وکلا ضروری است کاهش ۲۳ درصدی تصادفات در خراسان رضوی در نوروز ۱۴۰۴ کاهش ۳۸ درصدی ورودی آب به مخازن سد‌های کشور ورود بیش از ۵ میلیون و ۹۸۰ هزار زائر و مسافر به خراسان رضوی تاکنون (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) مینی‌بوس حامل ۲۶ دانش‌آموز تیزهوش در مسیر جاده ملکان – بناب واژگون شد (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) دستگیری قاچاقچی حرفه‌ای با بیش از ۸۸ کیلوگرم حشیش در مشهد واژگونی خودروی حامل معلمان ریگانی با ۷ نفر مصدوم (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ابتلای ایرانی‌ها به یک بیماری کشنده ۱۰ سال زودتر از جهان واکسنی که می‌تواند خطر زوال عقل را در افراد مسن کاهش دهد کارگروه ملی زیارت به ریاست معاون‌اول رئیس‌جمهور، روز دوشنبه (۱۸ فروردین ۱۴۰۴) در مشهد برگزار می‌شود + فیلم رسیدگی به ۱۵۲ شکایت نوروزی از تأسیسات گردشگری خراسان رضوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی: در ایام نوروز ۱۴۰۴، بیش از ۶ میلیون نفرشب اقامت داشتیم کاهش کلسترول بد خون خطر ابتلا به زوال عقل را کم می‌کند کشف و ضبط بالغ بر ۵۰ قلم مواد آرایشی و بهداشتی غیرمجاز در ایام نوروز ۱۴۰۴ (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) فروش نوروزی محصولات صنایع دستی در خراسان رضوی از مرز ۷۸ میلیارد تومان عبور کرد کاهش ۲۵ درصدی تلفات تصادفات جاده‌ای در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۴ درصدی تردد در جاده‌های خراسان رضوی ارائه بیش از ۲۰ میلیون خدمت توسط هلال احمر در نوروز ۱۴۰۴ آیا کلثوم اکبری، قاتل سریالی پیرمردهای مازندرانی، اعدام شده است؟ وجود حدود ۹۵۰ عنوان کتاب‌های درسی غیرانگلیسی در مدارس کشور تلاش دولت در راستای کاهش هزینه‌های مهدکودک برای مادران شاغل پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) | رگبار باران پراکنده در برخی نقاط استان چطور پس از تعطیلات به روال عادی زندگی برگردیم؟ احکام جدید حقوق ۱۴۰۴ بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین‌اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
سرخط خبرها

تجزیه ایران در ۸ شهریور ۱۲۸۶

  • کد خبر: ۱۲۳۴۴۰
  • ۰۸ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۴
تجزیه ایران در ۸ شهریور ۱۲۸۶
سینا صابری - پژوهشگر حوزه تاریخ

هرگاه کشوری از ابعاد سیاسی، نظامی و اقتصادی ضعیف و متزلزل باشد بستری به منظور دخالت و استثمار سایر کشور‌ها را در خاک خود ایجاد می‌کند و این است که افزایش قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی کشور‌ها مانعی از تبدیل شدن آن‌ها به یک مستعمره و تکرار قرارداد‌هایی نظیر معاهده ۱۹۰۷ سن پترزبورگ خواهد شد.

ماجرا از آنجا آغاز می‌شود که پس از آنکه روسیه تزاری در سال‌های ۱۹۰۴ و ۱۹۰۵ میلادی از امپراتوری ژاپن شکست خورد درصدد آن برآمد تا اختلافات خود با امپراتوری بریتانیا در مناطق مورد مناقشه ایشان یعنی تبت، افغانستان و ایران را برطرف سازد تا به این وسیله آمادگی و توان سیاسی نظامی خود را به حداکثر برساند؛ بنابراین در ۳۱ آگوست ۱۹۰۷ میلادی معاهده‌ای میان امپراتوری بریتانیا و روسیه به امضا رسید که بر اساس آن ایران به سه منطقه نفوذ تجزیه می‌شد که تقریبا نیمه شمالی کشور به عنوان حوزه نفوذ انحصاری روسیه تزاری؛ جنوب شرقی کشور منطقه تحت سلطه انگلستان و سایر نواحی به عنوان مناطق بی طرف شناخته می‌شد که هر دو مجاز به اخذ امتیازات حکومتی از ایران بودند.

همچنین روسیه متعهد شد تا از دخالت در افغانستان دست بردارد و آن را در اختیار انگلستان قرار دهد. جای تأسف است که این قرارداد در تاریخ ۸ شهریور ۱۲۸۶ (۳۱ اگوست ۱۹۰۷ م) به امضای طرفین رسیده بود، اما خبر آن در یک ماه بعد یعنی ۸ مهر به تهران رسید و چند روز بعد، وزیر خارجه ایران نامه وزیرمختار انگلستان را به همراه متن قرارداد به مجلس فرستاد.

اگرچه دولت و مجلس ایران درصدد نپذیرفتن این قرارداد برآمدند، اما توان مقابله با آن‌ها در ایران وجود نداشت، زیرا پس از عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای رفته رفته پای روس‌ها در امور کلان سیاست ایران باز شد و از طرف دیگر نیز انگلیس‌ها که با تأسیس کمپانی هند شرقی وارد جنوب آسیا شده بودند و بر اساس عهدنامه پاریس، خود را به مرز‌های جنوب شرقی ایران رسانده بودند به مداخلات سیاسی وسیعی در ایران روی آوردند.

اما مهم‌ترین عاملی که بستر این دخالت‌ها را فراهم می‌کرد، در داخل کشور و از بی لیاقتی حکام ایران پدید آمده بود، زیرا با اتخاذ تصمیمات ناصحیح سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، بستر استثمار و تجزیه ایران را مهیا کردند.

برای نمونه ایران در بازپرداخت وام‌های فراوانی که از روس و انگلیس اخذ کرده بود با مشکل روبه رو بود و بخش فراوانی از مبلغ این وام‌ها صرف امور کم اهمیت یا بی فایده می‌شد و به این ترتیب ارزش پول ایران کاهش شدیدی رو به رو شد. اما درنهایت قرارداد‌های استعماری روسیه تزاری با ایران پس از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ روسیه باطل شد.

سبب باطل شدن قرارداد‌ها آن بود که در به ثمر رسیدن این انقلاب، تعداد زیادی از مبارزان ایرانی بر علیه روسیه تزاری به فعالیت پرداخته بودند و بلشویک‌ها پس از به ثمر رسیدن انقلاب در یک حرکت ویژه به لغو قرارداد‌های ضداستعماری ایران پرداختند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->