عارف وارد بندرعباس شد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) آژانس امدادرسانی سازمان ملل در فلسطین، از گسترش سوءتغذیه در نوار غزه خبر داد قدردانی پاکستان از چین برای حمایت قاطع پکن از تمامیت ارضی این کشور ویدئو | سخنان رهبر معظم انقلاب درباره حق غنی‌سازی ایران در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا و توصیه ایشان به طرف مقابل لغو مذاکرات به نقل از سخنگوی وزارت خارجه، ساختگی است (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) سخنگوی دولت خبر داد؛ اختصاص ۲۷۶ میلیارد تومان از سوی اتاق بازرگانی ایران و تهران به حادثه‌دیدگان بندر شهید رجایی ۵ کامیون وارد غزه شد که ۲ کامیون آن حامل کفن بود ابراز امیدواری مسکو برای تصویب سریع‌تر توافق راهبردی با ایران واکنش عراقچی در پی بیانات رهبر انقلاب: از نظر ایران موضوع غنی‌سازی قابل مذاکره نیست + فیلم کوچک‌زاده در مجلس در پی تصویب پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام جنجال به پا کرد سخنگوی وزارت خارجه: تاکنون زمان و مکان قطعی دور بعدی مذاکرات با آمریکا مشخص نشده است معاون‌اول رئیس‌جمهور با خانواده‌های شهیدان آیت‌الله رئیسی و مالک رحمتی دیدار کرد معاون حقوقی عراقچی: تحریم‌های دارویی باعث محروم شدن انسان‌ها از حق زندگی شده است وزارت خارجه آمریکا: جدول زمانی مشخصی برای لغو تحریم‌های سوریه وجود ندارد هشدار سفیر ایران در لندن به قانون‌گذاران انگلیسی درباره اختلال در روابط دو کشور رهبر معظم انقلاب اسلامی: شهید رئیسی خود را از مردم برتر نمی‌دانست | آمریکایی ها در مذاکرات دست از یاوه گویی بردارند (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) + فیلم و عکس بهروزآذر خبر داد؛ مخالفت دولت با طرح جدید کاهش مهریه به ۱۴ سکه مهاجرانی: بخش خصوصی باوجود ناترازی‌ها سرپا مانده است قالیباف: قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت قابلیت تحول در مسائل اقتصادی را دارد آن روز سخت | روایت سقوط بالگرد شهید جمهور و همراهانش عراقچی: مجمع گفتگوی تهران، پایتخت را به قلب تپنده‌ی وفاق منطقه‌ای تبدیل کرد پشت پرده موافقت صهیونیست‌ها با ورود کمک‌ها به غزه چیست؟ نماینده مردم مشهد در مجلس: استیضاح وزیر راه را قبول ندارم مدیر مرکز مطالعات انرژی و امنیت روسیه: کلید حل پرونده هسته‌ای ایران در تهران و واشینگتن است واکنش پوتین به پیشرفت گفت‌و‌گو‌های میان ایران و آمریکا جزئیاتی عجیب از مکالمه تلفنی صمیمانه رؤسای جمهور آمریکا و روسیه فاش شد | ترامپ: ولادیمیر، هر وقت دلت خواست می‌تونی تلفن رو برداری و زنگ بزنی درخواست ۲۲ کشوربرای ازسرگیری امدادرسانی کامل به نوار غزه و برقراری آتش‌بس تحفه قطری‌ها برای آمریکا دردسر شد | کاخ سفید: هواپیمای اهدایی قطر هیچ ربطی به ترامپ ندارد
سرخط خبرها

منطقه بر مدار نظم ایرانی

  • کد خبر: ۱۵۹۱۸۰
  • ۲۷ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۰
منطقه بر مدار نظم ایرانی
دیپلماسی همسایگی دولت سیزدهم روز ۱۷ فروردین و در جریان دیدار امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان روابط رسمی دو کشور پس از هفت سال از سر گرفته شد.

به گزارش شهرآرانیوز، تنش‌زدایی تهران و ریاض و تصمیم به بازگشایی رابطه دوجانبه به روند تحولات مسالمت‌آمیز فی مابین شتاب بخشیده است. مقام‌های جمهوری اسلامی و رهبران سعودی برای عادی‌سازی رابطه آستین بالا زده‌اند. درپی سفر هیأت سعودی به تهران برای بازگشایی نمایندگی دیپلماتیک، اخبار حکایت از آن دارد سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به دعوت «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه عربستان از اواسط ماه مه (اوایل اردیبهشت تا اواسط خرداد) که سفارت‌ها بازگشایی می‌شوند، به عربستان سفر کند.

تهران و ریاض در شرایطی با ترمیم و تقویت رابطه، چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای را ترسیم می‌کنند و می‌کوشند تقابل گذشته را به دست فراموشی بسپرند که به نظر می‌رسد به موازات وقوع این تحولات، فصل جدیدی در مناسبات کشور‌های حاشیه خلیج فارس با تمرکز بر تنش‌زدایی با جمهوری اسلامی آغاز شده که صف‌بندی‌ها را کاهش داده و در نتیجه به تقویت ثبات و همکاری انجامیده است. امارات متحده عربی که چندین ماه زودتر از عربستان به سمت ایران گام برداشته بود، بالاترین سطح تبادل دیپلماتیک با تهران را به جریان انداخته است.

در همین راستا، علیرضا عنایتی، مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه خبر داده است که حاکم امارات از رئیس جمهور ایران برای شرکت در اجلاس جهانی آب و هوا که قرار است بزودی در امارات برگزار شود، دعوت به عمل آورده و انتظار می‌رود که وزیر خارجه این کشور هم بزودی به تهران سفر کند. از سوی دیگر «سامح شکری»، وزیر خارجه مصر هم گسترش روابط تهران و قاهره را در صورت پیشرفت توافق اخیر ایران و عربستان قابل انتظار دانسته است.

پیامد‌های اقتصادی

تردیدی وجود ندارد در صورتی که روند مبتنی بر تحول در مناسبات ایران و کشور‌های عربی ادامه یابد، نخستین پیامد آن در تحقق منافع اقتصادی همه کشور‌ها پدیدار خواهد شد. چنانکه امارات در رویکرد جدید خود در قبال ایران کوشیده حجم روابط تجاری با ایران را به ۲۰ میلیارد دلار در سال ارتقا دهد و افزودن به حجم۳۰ میلیارد دلار را هم هدفگذاری کرده است. این در حالی است که این کشور سرمایه‌گذاری در معادن و فلزات ایران را هم یکی دیگر از نقاط هدف خود در عرصه تعمیق مناسبات اقتصادی و تجاری با ایران تعیین کرده است؛ امری که می‌تواند مورد توجه ریاض و دیگر پایتخت‌های عربی هم قرار گیرد و به شکل‌گیری یک پیوستگی و درهم‌تنیدگی اقتصادی بینجامد که خود مؤلفه مهمی در مناسبات منطقه خاورمیانه به شمار می‌آید.

اظهارات اخیر وزیر دارایی عربستان نیز از وجود تمایل مشترک برای همکاری اقتصادی با ایران خبر می‌دهد. «محمد الجدعان» پس از توافق ازسرگیری دو کشور گفت که بعد از این توافق، سرمایه‌گذاری‌های عربستان در ایران ممکن است بسیار به سرعت اتفاق بیفتد. پیشتر مناسبات اقتصادی ایران و عربستان در پی قطع روابط دیپلماتیک متوقف شده بود و حداکثر به ۴۰ هزار دلار می‌رسید، اما با آغاز مذاکرات، تجارت میان دو کشور در سال ۱۴۰۱ بهبود یافت و میزان صادرات ایران به این کشور به ۱۵ میلیون دلار رسید که نسبت به ارقام سال‌های گذشته جهش قابل‌توجهی داشته است. وقوع این تحولات در حالی است که انتظار می‌رود آغاز فصل جدید رابطه سیاسی و اقتصادی تهران با ریاض رویکرد اغلب کشور‌های عربی بویژه کشور‌های حاشیه خلیج فارس در پیروی از رویکرد دیپلماتیک و اقتصادی عربستان باشد.

وضعیت متفاوت خاورمیانه

تنش‌زدایی ایران و عربستان همچنین اثرات قابل ملاحظه‌ای را برای تحول در مناسبات دیگر کشور‌های عربی با یکدیگر که پیش از این در یک روند مبتنی بر تقابل قرار گرفته بودند، به وجود آورده است.

بازگشایی رابطه تهران و ریاض، عادی‌سازی شتابان رابطه ریاض و دمشق را هم امکان‌پذیر کرده است. به گفته یک منبع دیپلماتیک غربی، «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان به «امانوئل مکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه از قصد خود برای دعوت از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه برای نشست سران اتحادیه عرب خبر داده است. عربستان سعودی میزبان نشست سران اتحادیه عرب در ماه مه است و «احمد ابوالغیط»، دبیرکل آن اخیراً گفته است که اکثر کشور‌های عضو این اتحادیه امیدوارند عضویت سوریه که در سال ۲۰۱۱ به حالت تعلیق درآمده بود، مجدداً برقرار شود.

این عوامل در کنار پایان یافتن اختلافات عربستان و امارات با قطر، پدیدار شدن افق روشن در رابطه تقابلی ترکیه با امارات و عربستان، آماده شدن اتحادیه عرب برای پذیرش مجدد بشار اسد و سوریه در کنار اقدامات تنش‌زدا بین ترکیه و مصر، خلیج فارس و خاورمیانه را در وضعیت متفاوتی قرار داده است.

در همین حال جمهوری اسلامی پس از بازگشایی رابطه با عربستان، در رویکردی فعالانه به روند عادی‌سازی رابطه با جهان عرب شتاب بخشیده و در حال تدارک برای برگزاری نشستی با اعضای شورای همکاری‌های کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس تا پایان سال‌جاری است.

همه این‌ها نشان می‌دهد که دوره جدیدی در رابطه جمهوری اسلامی با قریب به اتفاق کشور‌های عربی آغاز شده که از دامنه تنش‌ها کاسته و میل به ایجاد ثبات را تقویت کرده است. بی‌تردید پایداری و دامنه این تنش‌زدایی به توجه کشور‌های عربی به درس‌آموزی از تجربیات گذشته و فهم واقعیات پیدا و پنهان صحنه تحولات منطقه گره خورده است.

منبع: روزنامه ایران

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->