معصومه متیننژاد | شهرآرانیوز؛ با گرمشدن هوا و شروع سفرهای تابستانی، آمار بیماریهای منتقلشده از آب و غذا مانند مسمومیتهای غذایی، اسهال و استفراغ، بیماریهای عفونی دستگاه گوارش، تب حصبه و وبا هم بیشتر میشود. این بیماریها بار اقتصادی زیادی برای جامعه دارند و گاهی ما را تا دم مرگ هم پیش میبرند، درحالیکه پیشگیری از آنها سخت نیست و میتوان با رعایت چند نکته ایمنی ساده از آسیبهای جسمی فراوان آنها در امان ماند.
در بین این بیماریها که به بیمارهای فصل گرم هم معروف هستند، مسمومیتهای غذایی رابطه مستقیمتری با گرمای هوا دارند، چون زمینه فساد موادغذایی در این شرایط بیشتر فراهم میشود و ضعف بدنی هم بیشتر خودش را نشان میدهد. مسئلهای که سالانه مرگ حدود هزار نفر را در کشورمان رقم میزند و این درحالی است که میتوان از آنها بهراحتی پیشگیری کرد.
۱ تا ۳ روز
نشانههای مسمومیت غذایی یک تا سه روز پس از خوردن غذای آلوده شروع میشود.
۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰ بیماری
سالانه در جهان ۶۰۰ میلیون بیماری از مصرف غذای ناسالم گزارش میشود.
۱۰ تا ۲۰ دقیقه
برای جلوگیری از مسمومیت باید کنسروها را ۲۰ دقیقه، غذاهای آبدار مانند خورشت و سوپ را ۱۵ دقیقه و شیر را ۱۰ دقیقه پیش از مصرف جوشاند.
۲ تا ۵ روز
گوشت مرغ و گوشت خورشتی خردشده را نباید بیشتر از دو روز و برشهای کامل گوشت گاو و گوسفند را نباید بیشتر از پنج روز در ترچاشنیها مانند آبلیمو نگهداری کرد.
۴۰ %
۴۰ درصد از بار بیماریهای ناشی از غذا مربوط به کودکان کمتر از پنج سال میشود.
۵ تا ۶۰ درجه
دمای ۵ تا ۶۰ درجه دمای مناسب برای رشد عوامل مسمومیتزاست و نباید غذاهای فاسدشدنی را در این وضع قرار داد.
۶۰ سال و بیشتر
بیشترین موارد مرگ بر اثر بیماریهای منتقلشده از راه غذا مربوط به سنین شصت سال و بیشتر و مردان است.
۴۲۰.۰۰۰ مرگ
سالانه ۴۲۰ هزار نفر در سراسر جهان از خوردن غذای آلوده جانشان را از دست میدهند که سهم کودکان از این تعداد ۱۲۵ هزار نفر است.
استافیلوکوک
مسمومیتی است میکروبی که بر اثر مصرف غذایی مانند نان خامهای و شیرینیهایتر و سوسیس و کالباس و انواع ساندویچهای سرد و گرم ایجاد میشود.
علامت = استفراغهای پیدرپی
بوتولیسم
مسمومیتی است باکتریایی که بهدنبال خوبنجوشاندن غذاهای کنسروی ایجاد میشود و خطر مرگ در آن بسیار زیاد است.
علامت = خشکی دهان، افتادگی پلک و احساس ضعف و دوبینی
باسیلوس سرئوس
مسمومیتی است باکتریایی که در فصل گرما و درپی مصرف برنج شبمانده ایجاد میشود.
علامت=دلدرد و اسهال و استفراغ
کلستریدیوم
مسمومیتی میکروبی است که با مصرف غذاهای گوشتی بهویژه هنگام سفر ایجاد میشود.
علامت = دردهای پیچشی شکمی شدید همراه با حالت تهوع
آب آلوده
مسمومیت دیگری است که در سفرهای تابستانی و بهعلت دردسترسنبودن آب لولهکشی اتفاق میافتد. انواع بیماریهای عفونی یا انگلی نتیجه آن است.
علامت = تب، درد شکم و اسهال شدید
در صورت وجود خون در مدفوع یا استفراغ، تب بالا (۵/۳۸درجه سانتیگراد)، ازدستدادن زیاد مایعات بدن یا در مواردی که نشانهها بیش از یکروز طول میکشد، باید به پزشک مراجعه کرد.