از کتابخانه‌های دیجیتالی تا کتابخانه‌های هوشمند در بیستمین نشست اندیشگاه رضوی زمان ثبت‌نام کاروان‌های پیاده دهه پایانی صفر به مشهد؛ دهه اول محرم نبرد آیه و آتش | روایتی از آزادسازی منطقه مرزی مهران در جنگ تحمیلی ثبت‌نام بیش از ۴ هزار زائر و مجاور در طرح تابستانی «شمیم تلاوت رضوی» برنامه‌های متنوع حرم امام‌رضا(ع) برای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب تعرفه‌های خونی ... زندگی جوانان را شیرین کنید! قرآن؛ چراغ روشن و رهنما در تاریکی دنیا اجرای طرح ملی «شهید رئیسی؛ تربیت کادر نوجوانان» در مشهد افزایش ظرفیت فضای باغ اردوگاه «خاتون» برای میزبانی از خانواده‌ها تله تقلیل‌گرایی و رویکرد شناختی در مطالعه دین راوی عظمت غدیر | علامه امینی به روایت فرزندش تولیت آستان قدس رضوی در آئین دومین کنگره جهانی شهدای مقاومت در حرم امام‌رضا (ع): مبارزه با مستکبران، آموزه مکتب اهل‌بیت (ع) است خدمت‌رسانی ۵۵۰ خادم حرم امام‌رضا(ع) در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳ آیت‌الله علم‌الهدی: حضور مردم در انتخابات، نشانه پایمردی ملت پای کار انقلاب است | ملت ایران، صاحب بصیرت است تولیت آستان قدس رضوی رأی خود را در صندوق انداخت (۸ تیر ۱۴۰۳) | حجت‌الاسلام مروی: ملت ایران شایسته خدمت عزتمندانه است آغاز فرایند اخذ رأی در حرم امام‌رضا(ع) (۸ تیر ۱۴۰۳) + فیلم و تصاویر همسر شهید رئیسی: مردم با بصیرت می‌توانند اقامه عدل کنند+ویدئو تدریس حضرت آیت‌الله سبحانی در مدرسه تابستانی «دارالعلم»
سرخط خبرها

آخرین اخبار چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

جایگاه شاد ساختن انسان‌ها در گفتار امام حسین (ع)

  • کد خبر: ۲۱۱۵۳۸
  • ۲۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۵
جایگاه شاد ساختن انسان‌ها در گفتار امام حسین (ع)
«ادخال سرور» بر مؤمنان به چه معنی است و چه ارزشی دارد؟ اهل‌بیت (ع) با گفتار و رفتار خود پاسخ این پرسش را داده‌اند.

«ادخال سرور» بر مؤمنان به چه معنی است و چه ارزشی دارد؟ اهل‌بیت (ع) با گفتار و رفتار خود پاسخ این پرسش را داده‌اند. امام‌حسین (ع) فرموده‌اند: «صحّ عندی قول النبی صلی‌ا... علیه‌وآله‌وسلم افضل الاعمال بعد الصلاه ادخال السرور فی قلب المؤمن بما لا اثم فیه: در نزد من کلام پیامبر (ص) صحیح و درست است که فرمود: بهترین کار‌ها در پیشگاه خداوند بعد از نماز، خوشحال کردن مؤمن است به چیزی که در آن گناه نباشد». (مناقب‌آل‌ابیطالب ابن شهرآشوب، ج ۴، ص ۷۵).

در این حدیث، فضیلت فراوان شاد و خوشحال ساختن مؤمن به‌روشنی بیان شده است. سرور به‌معنای خوشحالی و خوشی و شادی و شادمانی و شعف و مسرت و سرخوشی و نشاط است. ادخال‌السرور به‌معنای خوشحال کردن و شاد ساختن است. «ادخال‌السرور» ترکیب اضافی زیبایی است که در احادیث اهل‌بیت (ع) تکرار شده است و آنان در ارزشمندی و آثار ادخال‌السرور سخن گفته‌اند.

در عرف جامعه اسلامی و شرع، ادخال‌السرور تعبیر عامی است که شامل هرعملی می‌شود که موجب گره‌گشایی از مشکلات دیگری و شادی وی می‌شود؛ مانند اطعام طعام و کمک به فقیر و رساندن درراه‌مانده‌ای به مقصدش و قرض دادن و هر سخن و عملی که شخص دیگر را خوشحال کند و از غم و غصه مشکلش برهاند.

توجه به این نکته لازم است که شادی‌های مؤمن یا در اموری است که مستقیم با خدای متعال در ارتباطند یا اموری که مقدمات چنین ارتباطی را برای او فراهم می‌کنند یا دست‌کم در اموری که او را از نافرمانی و معصیت خدا جدا می‌کنند. ادخال سرور با انجام دادن واجبات یا مستحبات یا مباحات یا ترک محرمات، تحقق می‌یابد.

عبارت «فی قلب المؤمن»، ماهیت ادخال‌السرور را نشان می‌دهد. هر سخن و کاری که دل مؤمن را شاد کند، فضیلتی بزرگ است. مؤمن هرگز با سخن و کار خلاف شرع، خوشحال نمی‌شود.

مؤمن در فرهنگ اسلامی، سخنان و کار‌های فراوانی را برای ادخال سرور بر مؤمن دیگر می‌یابد. در این حدیث، «افضل‌الاعمال» برای ادخال سرور در قلب مؤمن به‌کار رفته است. افضل، صیغه اسم تفضیل است. در میان همه کار‌های بافضیلت بعد از نماز، ادخال سرور بیشترین فضیلت را دارد. ذکر ادخال سرور پس از اقامه نماز در این حدیث، جایگاه بلند و عالی ادخال سرور را آموزش می‌دهد. برترین کار‌ها در پیشگاه خداوند نماز است، بنابراین اقامه نماز بالاترین ارزش است. پس از نماز در صدر کار‌های باارزش، ادخال سرور قرار دارد و اجر و پاداش آن‌هم بی‌شمار است.

مطایبه و لطیفه گفتن و خنداندن و آوردن تبسم بر چهره مؤمن، از جلوه‌های ادخال سرور است. لطیفه گفتن و خندیدن و خنداندن حلال است و اجر الهی دارد.

البته در این حدیث، ضابطه ادخال سرور و خط قرمز آن تعیین شده است. امام‌حسین (ع) در همین حدیث، قید «بمالااثم‌فیه» را ذکر کرده‌اند. اثم به‌معنای گناه و معصیت و منکر و بزه و ناشایست است. شاد و خوشحال ساختن انسان‌ها با آنچه در آن گناهی نباشد، ارزش دارد. هنر شادی حلال در جامعه اسلامی باید جدی گرفته شود. ایجاد شادی بدون توهین و غیبت و تهمت و آزار دادن انسان‌ها، فضیلت و ارزش بزرگی است که امام سوم (ع) در این حدیث، آموزش داده‌اند. در این نوشتار با بهره‌گیری از متن یک حدیث امام‌حسین (ع)، ارزش خوشحال کردن مؤمنان بیان شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
نظرسنجی
در دور دوم، شما به کدام نامزد انتخابات ریاست جمهوری رای می دهید؟
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->