به گزارش شهرآرانیوز، دکتر زهرا اباصلتی اظهار کرد: مصرف بیشازحد مواد قندی و شیرین باعث افزایش فشارخون و اضافهوزن میشود که هر دو از عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هستند.
وی تصریح کرد: برای پیشگیری از اضافهوزن و چاقی، کل قند و شکر مصرفی در برنامه غذایی روزانه باید کمتر از شش قاشق چایخوری باشد و اینمقدار شامل قند پنهان در مواد خوراکی مثل عسل، مربا، بستنی، نوشابه، آبمیوه، شیرینی و شکلات هم میشود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علومپزشکی مشهد افزود: بسیاری بر این عقیدهاند که مصرف شیرینی بعد از صرف غذاها بهویژه غذای چرب باعث هضم آن میشود؛ درحالیکه مصرف شیرینی، کار معده را سنگین کرده و باعث جذب کامل مواد غذایی شده و منجر به اضافهوزن و چاقی میشود.
اباصلتی با اشاره به اینکه یکی از دلایل مهم ابتلا به دیابت، مصرف زیاد قند و شکر و مواد شیرین است، بیان کرد: قند و شکر، انواع شیرینی، شکلات، نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی حاوی قند افزوده، شیرهای طعمدار، شیرکاکائو و شیر شکلات، پاستیل، بستنی یخی، کیک، کلوچه و بیسکویت از منابع مهم مصرف مواد قندی هستند.
وی با ذکر این نکته که مصرف بیشازحد مواد قندی و شیرین، کارایی انسولین در بدن را ضعیف میکند و موجب ابتلای فرد به بیماری دیابت یا انباشتهشدن چربی در کبد میشود، تأکید کرد: برای پیشگیری از دیابت، سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که قند و شکر مصرفی روزانه باید حداکثر ۵ درصد انرژی مورد نیاز روزانه را تأمین کند؛ یعنی کمتر از ۶ قاشق چایخوری یا ۲۵ گرم و در همین خصوص باید به منابع پنهان قند در مواد غذایی مانند انواع سسها، قهوههای فوری، نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی، کمپوتها، انواع شیرینی و شکلات و دسرهای آماده حاوی مقادیر زیاد قند هم توجه شود؛ ضمن اینکه در میانوعدهها به جای شیرینی بهتر است که از بیسکویت، شکلات و میوه استفاده شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علومپزشکی مشهد ادامه داد: همچنین توصیه میشود که به کودکان به جای شیرهای طعمدار، شیرکاکائو و شیر شکلات که مقدار زیادی قند دارند، شیر ساده بدهید و به جای قند و شکر، از کشمش، خرما و توتخشک به مقدار کم استفاده کنید.
اباصلتی افزود: درصورتی که مایل هستید از قهوههای فوری استفاده کنید، انواع بدون شکر را انتخاب کنید و بهجای دسرها که مقدار زیادی قند و چربی دارند، از انواع میوهها، سالاد میوه یا کمپوت میوه با شیرینی کم استفاده کنید.
وی درباره پیامدهای کاهش مصرف روغن و چربی، گفت: مصرف زیاد مواد غذایی پرچرب، بهویژه چربیهای حیوانی نظیر گوشت، شیر و لبنیات پرچرب، خطر بروز سرطانهای سینه و پروستات را افزایش میدهد و باید مصرف آنها را محدود کرد.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علومپزشکی مشهد با بیان اینکه برای پیشگیری از اضافهوزن، چاقی، بیماریهای قلبیعروقی و سرطانها باید مصرف انواع روغن و چربی را کاهش داد، خاطرنشان کرد: دراینخصوص بهتر است که از شیر و ماست پاستوریزه و کمچرب کمتر از ۱.۵ درصد چربی و پنیر کمچرب بهجای پنیرهای خامهای استفاده کنید و اینکه مصرف غذاهای آماده و فستفودها از جمله سوسیس، کالباس و پیتزا را که چربی زیادی دارند، کاهش دهید.
اباصلتی اضافه کرد: همچنین باید توجه داشت که هنگام طبخ غذا، روغن را بهطورمستقیم از داخل بطری به درون ظرف غذا نریخته و آن را با قاشق اندازهگیری کنید و به جای غذاهای سرخشده که مقدار زیادی روغن دارند، از غذاهای آبپز، بخارپز و کبابی استفاده کنید.
وی تصریح کرد: در صورت تمایل به سرخکردن، غذا را بهمدت کم و با حداقل روغن مخصوص سرخکردنی فقط تفت بدهید و در تهیه انواع کیک و شیرینی علاوه بر قند زیاد، مقدار زیادی روغن به کار میرود و باید مصرف آنها را محدود کرد و از شیرینیهای ساده و بدون کرم یا خامه که چربی کمتری دارد، به مقدار کم استفاه شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علومپزشکی مشهد در پایان گفت: همچنین بهتر است که مصرف روغن جامد و نیمهجامد را حذف کنید و بهجای آن از انواع روغن مایع با اسید چرب ترانس کمتر از ۵ درصد و البته به مقدار کم استفاده کنید و اینکه به خاطر داشته باشید که باید برای حفظ سلامت خودتان، علاوه بر کاهش مصرف نمک، میزان قند و چربی مصرفی را هم کاهش دهید.