عرضه کتاب‌های معرفتی ویژه نوجوانان در نهمین نمایشگاه تخصصی کتب حوزوی و معارف اختصاص ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه موزه دفاع مقدس مشهد و پایان تاخیر دو ساله پروژه + فیلم همسرداری در اسلام؛ به هم محبت کنید جلسات سنتی قرآن‌خوانی ویژه خواهران در حرم امام‌رضا(ع) برگزار می‌شود مرور برخی شاخصه‌های رفتاری پیامبر (ص) در اجتماع برنامه‌های اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی به مناسبت هفته وحدت + جزئیات دینی به نام اخلاق ۵ کلیدواژه قرآنی برای شناخت رسول خدا (ص) ضرورت به‌میدان‌آوردن مردم در تحولات اجتماعی با الگوی پیامبراسلام(ص) طلوع آفتاب به افق مجاهدت | مروری بر سه دهه زندگی مرحوم آیت الله ابوالقاسم خزعلی ایرانی مثل تار و پود در قالی! نگاهی به برخی شاخص‌های رفتاری رسول خدا (ص) در خانواده براساس روایات و احادیث سیری در مقام امام‌رضا(ع) و آداب زیارت از راه دور با کتاب «در محضر انیس مهربان» برگزاری سلسله‌جلسات پرسمان دینی، هم‌زمان با هفته وحدت در حرم امام‌رضا(ع) پیکر مطهر سرباز شهید وطن در آغوش مشهدالرضا (ع) | آیین تشییع و بدرقه پیکر شهید «ربیع‌زاده» برگزار شد + فیلم تشییع پیکر پاک «امیر ابراهیم‌زاده» شهید مرزبانی، در زاوه خراسان رضوی + فیلم معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مشهد: فعالیت‌های قرآنی باید در صدر اولویت‌های فرهنگی کشور باشد لزوم توجه به فرهنگ‌سازی اسلامی و تربیت سربازان فرهنگی و دینی رونمایی از شماره هفتم نشریه «منش استادی» در یک رویداد قرآنی
سرخط خبرها

صحیفه سجادیه؛ نقشه راه زندگی توحیدی

  • کد خبر: ۲۴۵۳۳۷
  • ۲۵ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۰
صحیفه سجادیه؛ نقشه راه زندگی توحیدی
پس از قرآن، صحیفه‌سجادیه میراثی گران‌بها نزد شیعه و عموم مسلمانان است.

صحیفه سجادیه تنها کتابی است که امام معصوم (ع) آن را املا کرده و امام دیگری آن را نوشته و دراختیار ما قرار گرفته است. دیگر میراث ائمه همچون نهج‌البلاغه را علما با سلیقه و انتخاب خودشان جمع‌آوری کرده‌اند. اینکه محتوایی را امامی معصوم جمع‌بندی کرده باشد، به‌عنوان بسته تربیتی می‌تواند مورد استفاده ما قرار بگیرد؛ چون وظیفه امام، هدایت و تربیت است.

در این بسته محتوایی همه‌چیز دیده شده است، از این‌رو پس از قرآن، صحیفه‌سجادیه میراثی گران‌بها نزد شیعه و عموم مسلمانان است. با این ویژگی و نقش هدایتگری امام، در این کتاب، بسته جامع هدایت و تربیت ارائه شده است که می‌توانیم براساس اینکه در این بسته چه نکاتی آمده و چه نکاتی نیامده است، مکتبی تربیتی را استخراج کنیم و این می‌تواند در پژوهش‌های تربیتی و روان‌شناختی، منبعی مهم برای کشف مکتب تربیت اسلامی و سبک زندگی باشد.

معرفی سبک زندگی توحیدی

صحیفه‌سجادیه درکل یک سبک زندگی توحیدی را به مردم معرفی می‌کند؛ البته همه اهل‌بیت (ع) چنین آموزه‌ای دارند، اما صحیفه به‌دلیل آنکه از ابتدا تا انتها توسط امام‌سجاد (ع) انشا شده است، فرق می‌کند. در این کتاب توحید موج می‌زند. از همان آغاز تا میانه و سپس انتها، سبک زندگی توحیدی غلبه دارد.

در صحیفه‌سجادیه اصلاح نگاه به زندگی دنبال می‌شود؛ چون اصلاح این نگاه، اصلاح سبک زندگی را هم درپی دارد. امروز مشاوران روان‌شناسی در همه دنیا اذعان دارند اگر نوع نگاه به مشکلات تغییر کند، به‌مرور مشکلات اعم از اضطراب و... حل می‌شود. صحیفه‌سجادیه کتاب تغییر نگرش ما به سبک زندگی است.

اصلاح روش تربیتی

تربیت در صحیفه‌سجادیه در دو بخش قابل بررسی است؛ یکی تغییر نگاه به مسائل و دوم ارائه راهکار؛ برای مثال امروز در برخی کشور‌ها والدین حق تنبیه فرزندان خود را ندارند؛ اگرچه در ظاهر این حمایت از بچه‌هاست، در باطن به روابط فرزندان و والدین آسیب می‌زند. نمی‌گوییم که والدین به فرزندانشان ظلم کنند، اما این روش هم جواب نداده است. امام‌سجاد (ع) در صحیفه‌سجادیه از خدا می‌خواهند که ابهت پدر و مادر را در دلشان جای دهد، اسلام ابهت پدر و مادر را اصل می‌داند.

تأمین آرامش پایدار

عرفان‌های متعدد و متکثری وجود دارد؛ مثل عرفان هندی که در کشوری مثل آمریکا فراوان و رایج است. در این عرفان‌ها آرامش، کلیدواژه است و در قالب مدیتیشن و در برخی مواقع هم از طریق تمرکز و برخی اذکار و اعمال مطرح می‌شود و هرچند گاه آرامش نسبی را ایجاد می‌کنند، اما وقتی درجه‌ای بالاتر از عرفان عرضه می‌شود، آرامش هم حداکثری می‌شود. صحیفه‌سجادیه درپی آرامش پایدار است نه آرامشی مقطعی و زودگذر.

برای مثال قانون جذب می‌گوید انسان به هرچه بیندیشد، آن را جذب می‌کند. در عالم واقع نیز چنین است که انسان به هرچه فکر کند، برای رسیدن به آن تلاش می‌کند، اما نباید واقعیت دنیا را نادیده گرفت. مرحوم آیت‌ا... بهجت می‌گفت: «انسان در این دنیا اگر به درصدی از خواسته‌هایش برسد، باید خشنود باشد؛ چون بنا نیست که انسان به همه خواسته‌هایش در این دنیا برسد».

هیچ بن‌بستی وجود ندارد

با این نگاه انسان هرگز به بن‌بست و ایستگاه خودکشی نمی‌رسد؛ چون بخشی از رشد ما در حل نشدن مشکلات است. این نگاهی واقع‌بینانه است درمقابل سوسولیسم عرفانی که صرفا به جنبه‌های زیبایی ظاهری زندگی بشری توجه دارد یا نگاه اشتباه عرفان مسیحی که بعد ظاهری زندگی را مدنظر دارد تا ابعاد واقعی آن را.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->