رئیس سازمان امور مالیاتی کشور: یک سوم دنیا مالیات می‌گیریم نرخ امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۵ دی ۱۴۰۳) | دلار بازار آزاد در کانال ۷۹ هزار تومان افت قیمت خودرو بار مالی ۳۰ تا ۵۰ همتی برای بیمه‌ها دارد علت ادامه رشد قیمت طلا و سکه در بازار چه بود؟ (۵ دی ۱۴۰۳) ماجرای واردات برنج بی‌کیفیت چیست؟ | مخلوط‌کردن برنج نامرغوب با محموله‌ها ۶۰ درصد خودرو‌های جدید تولید داخل در آزمون معاینه فنی مردود می‌شوند ویدئو | بورس به‌زودی ۲۴ساعته خواهد شد قیمت امروز میوه و صیفی جات در مشهد (۵ دی ۱۴۰۳) | نارنگی موجود در بازار با ۳ قیمت شرایط فروش ۲ خودرو کیا وارداتی اعلام شد رکورد معاملات روزانه گواهی شمش طلا شکسته شد (۵ دی ۱۴۰۳) کشف فرار مالیاتی از فعالیت ۷ صندوق قرض‌الحسنه آیا بازار بورس فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) فعال است؟ نور نبوغ دانش‌بنیان‌ها بر تاریکی شهر| هفدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت برق آغاز به‌کار کرد + ویدئو پیش بینی قیمت سکه و طلا (چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳) قیمت کارخانه محصولات سایپا اعلام شد+ جزئیات (۴ دی ۱۴۰۳) مبلغ یارانه‌، سال ۱۴۰۴ بیشتر می‌شود؟ فروش فوق العاده یک محصول سایپا با قیمت جدید پنجشنبه این هفته (۶ دی ۱۴۰۳) قیمت امروز موبایل‌های سامسونگ در مشهد (۴ دی ۱۴۰۳) ویدئو | افزایش قیمت مرغ در سال ۱۴۰۴، کاهش مصرف آن را درپی دارد بیش از نیمی از گوشت وارداتی با ارز توافقی وارد می‌شود مالیات بر ارزش‌ افزوده در هشت‌ماهه اول ۱۴۰۳ کجا خرج شد؟ کشف فرار مالیاتی از محل فعالیت ۷ صندوق قرض‌الحسنه در خراسان رضوی فتح قله‌های جدید در بورس، یکی پس از دیگری | شاخص کل، مقاومت ۲.۸ میلیونی را هم شکست (۴ دی ۱۴۰۳) افت قیمت در بازار خودرو‌های خارجی (۴ دی ۱۴۰۳) | فیدلیتی یک میلیارد و ۸۶۰ میلیون تومان شد مهلت تعریف حساب وکالتی ایران‌خودرو امشب (۴ دی ۱۴۰۳) به پایان می‌رسد رشد یک میلیونی قیمت سکه | طلا در مشهد رکورد شکست (۴ دی ۱۴۰۳) قیمت‌ خودرو‌های داخلی در سرازیری (۴ دی ۱۴۰۳) | کاهش ۸ میلیونی کوییک اتوماتیک پلمب واحد‌های صنفی شغل‌مزاحم و انبار‌های ضایعات متخلف در مشهد (۴ دی ۱۴۰۳) دلار از ۷۸ هزار تومان هم عبور کرد (۴ دی ۱۴۰۳) | طلا گرمی ۵ میلیون تومان شد!
سرخط خبرها

قیمت پسته در بازار داخلی از شهریورماه سال گذشته تا به امروز

  • کد خبر: ۲۴۸۱۵۰
  • ۰۹ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۳
قیمت پسته در بازار داخلی از شهریورماه سال گذشته تا به امروز
از آنجایی که پسته یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی و صادراتی ایران است، قیمت آن هم در بازار داخل و هم در بازار‌های بین‌‌المللی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به گزارش شهرآرانیوز، قیمت انواع مختلف پسته طی یک سال اخیر به قدری افزایش یافته که غیرقابل دسترس‌تر از هر زمان دیگری شود. اما چه عواملی بر افزایش قیمت این محصول در بازار‌های داخلی و خارجی و کاهش تولید آن نقش داشته‌اند؟

پسته به‌عنوان یکی از محصولات ارزشمند بخش کشاورزی،  نقش بسزایی در اقتصاد کشور دارد. این محصول نه‌تنها منبع درآمد مهمی برای کشاورزان است، بلکه ارزآوری قابل توجهی برای کشور به همراه دارد. قیمت پسته به عوامل مختلفی همچون شرایط آب‌وهوا، میزان برداشت سالانه، تقاضای جهانی و حتی تحریم و تخصیص‌های ارزی و ... وابسته است. حال باید دید قیمت پسته از سال گذشته تا به امروز چقدر تغییر کرده و چه عواملی در این تغییرات نقش داشته‌اند؟

قیمت پسته در بازار داخلی از شهریورماه سال گذشته تا به امروز

از آنجایی که پسته یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی و صادراتی ایران است، قیمت آن هم در بازار داخل و هم در بازار‌های بین‌‌المللی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

انواع مختلفی از پسته‌های ایرانی در بازار‌های داخلی و جهانی عرضه می‌شود که از جمله آن می‌توان به پسته احمدآقایی، پسته اکبری و پسته فندقی اشاره کرد.

بررسی فروشگاه‌های اینترنتی نشان می‌دهد که پسته احمد آقایی در شهریور سال ۱۴۰۲ با قیمت ۵۴۹ هزار تومان به ازای هرکیلوگرم به فروش می‌رسید. این محصول در شهریور سال جاری به بهای ۷۱۰ هزار تومان در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد. بنابراین این نوع از پسته ۳۱ درصد طی یک‌سال گذشته افزایش داشته است.

پسته اکبری هم به‌عنوان یکی از انواع پرطرفدار پسته، سال گذشته با قیمت ۷۲۰ هزار توان در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گرفت. ولی در شهریور سال جاری، این محصول با قیمت ۸۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قیمت‌گذاری شده که نشان‌دهنده ۱۴ درصد افزایش قیمت نسبت به سال گدشته است.

پسته فندقی هم جزء انواع محبوب پسته در بازار است که در شهریور ۱۴۰۲ با قیمت ۴۵۵ هزار تومان ارزش‌گذاری شده بود که امسال با رشد ۲۳ درصدی قیمت آن به ۵۶۰ هزار تومان رسیده است.

عوامل تأثیر‌گذار بر تولید و قیمت پسته

تحریم‌ها و تعهدات ارزی دو عامل تأثیر‌گذار بر قیمت پسته در بازار‌های جهانی هستند. چراکه مسائل ارزی چالش‌های زیادی را برای تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان ایجاد کرده است.  

طبق اظهارات اخیر محمد صالحی، رئیس هیئت مدیره انجمن پسته، کشاورزان از ارز آزاد برای تولید پسته استفاده می‌کنند. از سوی دیگر دولت انتظار دارد صادر‌کنده ارز را با نرخ نیمایی در اختیار وارد‌کنندگان قرار دهد که این اتفاق به نفع وارد‎کنندگان است.  به گفته این فعال بخش خصوصی اگر تحریم و تعهدات ارزی نبود، قطعا  درآمد ایران در بخش صادرات پسته به یک تا دو میلیارد دلار می‌رسید.

یکی مواردی که بر کاهش تولید پسته تأثیر می‌گذارد و حتی می‌تواند منجر به افزایش قیمت این محصول در بازار شود، مشکل قطعی برق است. محمد صالحی، رئیس هیأت مدیره انجمن پسته، در گفت‌وگویی توضیح داد که قطعی برق بر کاهش تولید تأثیر‌گذار است. چراکه محصول پسته به آب نیاز دارد. قطعی برق پنج تا شش ساعت به صورت روزانه، باعث خراب شدن  و سوختن موتور پمپ‌ها شده است. محصول پسته در بازه زمانی تعمیر این  موتور‌ها از بین می‌رود.

به گفته این فعال بخش خصوصی سال گذشته قطعی برق منجر به از بین رفتن ۴۰ هزار تن پسته شد. در صورت ادامه این روند، این مقدار تکرار می‌شود و یا حتی افزایش می‌یابد.

بنابراین مواردی نظیر تحریم، تخصیص ارز و حتی قطعی برق می‌تواند در تولید و صادرات پسته ایران نقش داشته باشد. چراکه در صورت کاهش تولید و افزایش تقاضا از سوی بازار‌های جهانی و بین‌المللی، قطعا قیمت‌ها افزایش می‌یابد. چه بسا در حال حاضر هم قیمت پسته به دلایل مختلف نظیر تورم و ... افزایش داشته است. افزایش قیمت این محصول باعث کاهش رتبه ایران در صادرات پسته و حتی غیرقابل  دسترس شدن این کالا برای اقشار کم درآمد جامعه می‌شود.

براساس این گزارش، پسته یک محصول استراتژیک برای صادرات و حتی یکی از انواع محبوب آجیل در بازار ایران محسوب می‌شود. کاهش تولید این محصول قطعا در افزایش قیمت آن در آینده نقش دارد. بنابراین دولت باید در راستای حذف عواملی که بر کاهش تولید این محصول تأثیر گذار است تلاش کند تا همه اقشار جامعه بتوانند از این محصول استفاده کنند.

منبع: تجارت نیوز

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->