شهرآرانیوز؛ محققان چینی ۲۵ داوطلب چاق را در یک دوره ۶۲ روزه مورد مطالعه قرار دادند که طی آن در یک برنامه محدودیت متناوب انرژی (IER) شرکت کردند؛ رژیمی که شامل کنترل دقیق کالری دریافتی و روزهداری نسبی در برخی روزهاست.
شرکتکنندگان در این مطالعه نه تنها وزن کم کردند _ به طور متوسط ۷.۶ کیلوگرم یا ۷.۸ درصد از وزن بدنشان _ بلکه شواهدی از تغییر در فعالیت مناطق مرتبط با چاقی مغز و در ترکیب باکتریهای روده نیز وجود داشت.
کیانگ زنگ، محقق سلامت مرکز ملی تحقیقات بالینی بیماریهای سالمندان در چین، هنگام انتشار نتایج در دسامبر ۲۰۲۳ گفت: «در اینجا نشان میدهیم که رژیم غذایی IER محور مغز-روده-میکروبیوم انسان را تغییر میدهد. تغییرات مشاهدهشده در میکروبیوم روده و فعالیت در مناطق مغزی مرتبط با اعتیاد در طول و پس از کاهش وزن مرتبط هستند.»
مشخص نیست چه چیزی باعث این تغییرات میشود، یا آیا روده بر مغز تأثیر میگذارد یا برعکس. با این حال، ما میدانیم که روده و مغز ارتباط نزدیکی با هم دارند، بنابراین درمان مناطق خاصی از مغز میتواند راهی برای کنترل مصرف غذا باشد.
تغییرات در فعالیت مغز که از طریق اسکنهای fMRI مشاهده شد، در مناطق مهم تنظیم اشتها و اعتیاد اتفاق افتاده بودند؛ از جمله قسمتی در سطح مغز که در تنظیم عملکردهای شناختی و حسی نقش دارد.
علاوه بر این، تغییرات میکروبیوم روده، که از طریق نمونههای مدفوع و اندازهگیریهای خون تجزیه و تحلیل شدند، به مناطق خاصی از مغز مرتبط بودند.
برای مثال، باکتریهای «کپرککوس کامس» (Coprococcus comes) و «یو باکتریوم هالی» (Eubacterium hallii) با فعالیت بخشی از مغز که در عملکرد اجرایی و اراده ما در کنترل مصرف غذا نقش دارد، ارتباط منفی داشت.
شیائونینگ وانگ، دانشمند پزشکی مرکز کلینیک دولتی سالمندان در چین، گفته است: «تصور میشود که میکروبیوم روده به روشی پیچیده و دو طرفه با مغز ارتباط برقرار میکند.»
میکروبیوم، انتقالدهندههای عصبی و نوروتوکسینهایی تولید میکند که از طریق اعصاب و گردش خون به مغز دسترسی پیدا میکنند. در عوض، مغز رفتار خوردن را کنترل میکند، در حالی که مواد مغذی رژیم غذایی ما ترکیب میکروبیوم روده را تغییر میدهند.
تخمین زده میشود که بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان چاقیای دارند که منجر به افزایش خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات میشود، از سرطان گرفته تا بیماریهای قلبی.
دانستن بیشتر در مورد چگونگی وابستگی مغز و روده میتواند تفاوت زیادی در پیشگیری و کاهش موثر چاقی ایجاد کند.
لیمینگ وانگ، دانشمند زیستپزشکی از آکادمی علوم چین، گفته است: «سوال بعدی که باید به آن پاسخ داده شود، درباره مکانیسم ارتباط میکروبیوم روده و مغز افراد چاق است: کدام مناطق خاص میکروبیوم روده و مغز برای کاهش وزن موفق و حفظ وزن سالم حیاتی هستند؟»
این تحقیق در Frontiers in Cellular and Infection Microbiology منتشر شده است.