به گزارش شهرآرانیوز؛ مرضیه وحید دستجردی در خصوص آمار ازدواج در کشور اظهار کرد: متأسفانه در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ شاهد کاهش سه درصدی آمار ازدواج در کشور بودهایم. در سال ۱۴۰۲، بر اساس آماری که سازمان ثبت احوال ارائه کرده، تعداد ازدواجها در کشور بالغ بر ۴۸۴ هزار مورد بوده، در حالی که این آمار در سال ۱۴۰۳ به ۴۷۰ هزار مورد کاهش یافته است.
وی در خصوص میانگین سن ازدواج در کشور عنوان کرد: متوسط سن ازدواج اول در سال گذشته، برای دختران ۲۴.۱ سال و برای پسران ۲۸.۳ سال بوده است، استان تهران بالاترین متوسط سن ازدواج را بین استانهای کشور دارد؛ بهطوریکه متوسط سن ازدواج میان دختران تهرانی ۲۷.۱ سال و میان پسران ۳۰.۶ سال است.
دستجردی افزود: کمترین میانگین سنی ازدواج دختران و پسران مربوط به استان سیستان و بلوچستان است؛ بهگونهای که میانگین سن ازدواج اول میان دختران این استان ۲۰.۸ سال و میان پسران ۲۴.۹ سال گزارش شده، استان خراسان جنوبی نیز پس از سیستان و بلوچستان کمترین میانگین سنی ازدواج را دارد، همچنین متوسط سن ازدواج مردان در استانهای تهران، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، البرز و فارس بالای ۳۰ سال است. برای کاهش سن ازدواج در کشور، باید تسهیلات و برنامهریزیهای دقیقی در نظر گرفته شود.
دبیر ستاد ملی جمعیت در خصوص عوامل تأخیر در ازدواج و افزایش تجرد در استانهای کشور گفت: عواملی نظیر مسکن، شرایط اقتصادی، بازار کار و رفاهیات، تأثیر زیادی بر تأخیر در ازدواج دارند، عامل مؤثر دیگر، مطلوبیت ازدواج است که باید با دیدگاهها، ارزشها و نگرشهای نسل جدید هماهنگ شود، به همین منظور، لازم است برنامههایی مبتنی بر ارزشها و هنجارهای اجتماعی برای افزایش مطلوبیت ازدواج اجرا شود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از دلایل مؤثر، عدم توازن بین دو جنس است، بهدلیل تحولات جمعیتی، تغییر نرخ باروری، مرگومیر و مهاجرت، شاهد بههم خوردن توازن میان تعداد زنان و مردان هستیم، همچنین، تفاوت سنی، ناهماهنگی در سطح تحصیلات زنان و مردان و تعارض میان زندگی شغلی و خانوادگی، از دیگر عواملی هستند که به تأخیر در ازدواج جوانان منجر میشوند.
دستجردی با اشاره به اینکه نسبت تجرد در دختران روستایی بیش از دختران شهری است، تصریح کرد: برای مردان، این وضعیت معکوس بوده؛ بهطوری که نسبت تجرد پسران در مناطق شهری بیشتر از مناطق روستایی است، علت این امر، مهاجرت پسران از روستاها به شهرهاست که در نهایت منجر به افزایش نرخ تجرد میان دختران روستایی میشود.
دبیر ستاد ملی جمعیت خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته، تسهیلات بانکی برای ازدواج و فرزندآوری بهخوبی ارائه شده است، اما با توجه به محدود بودن منابع بانکی، تعداد زیادی از متقاضیان در صف دریافت این تسهیلات قرار گرفتهاند، امیدواریم در بودجه سال ۱۴۰۴، مجلس تمهیدات مناسبی برای این مسئله بیندیشد تا جوانان بتوانند از این امکانات بهرهمند شوند. یکی از مزایای وام ازدواج، بازپرداخت ۱۰ ساله آن است که فشار زیادی بر زوجین وارد نمیکند. حدود ۸۰ درصد زوجین این وام را برای تأمین مسکن استفاده میکنند؛ بنابراین توجه به این مسئله میتواند نقش مؤثری در تسهیل ازدواج جوانان ایفا کند.
وی با اشاره به کاهش نرخ باروری عنوان کرد: در زمینه فرزندآوری، باید برای سه گروه، برنامههای ویژهای طراحی شود؛ نخست، مجردها که متأسفانه تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند و لازم است برای تسهیل ازدواج آنان اقدام شود؛ دوم، متأهلینی که هنوز فرزندی ندارند؛ و سوم، خانوادههایی که تنها یک فرزند دارند، برای این دو گروه اخیر نیز باید برنامههایی جهت تسهیل فرزندآوری طراحی و اجرا شود.
منبع: تسنیم