بازگشایی ورودی ایستگاه شهدای خط۳ متروی مشهد از ساختمان هدایت شهرداری مشهد، برترین دستگاه استان در اجرای قانون تبدیل وضعیت فرزندان شاهد و ایثارگر نگاهی به نخستین سرشماری دقیق در مشهد | احوالات نفوس ارض اقدس نخست‌وزیر قطر از تلاش برای پرکردن شکاف بین واشینگتن و تهران خبر داد سرویس‌دهی رایگان مترو مشهد در روز زیارتی امام‌رضا(ع)، فردا (چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) دیدار چهره به چهره اهالی مهدی آباد با شهردار منطقه ۵ مشهد | مهدی آباد در مسیر تغییر، با همدلی مردم و مدیریت شهری شهردار مشهد مقدس: باید ذهنیت جامعه درباره فرزندآوری تغییر کند | کاهش ۵ درصدی طلاق و آغاز پویش «قدم نورسیده» در مشهد معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور به تاجیکستان رفت سلیمی: پدران در سیاست‌های جمعیتی فراموش نشوند | نشان ملی مهر مادری باید در سطح دولت تصویب شود سرویس‌دهی صلواتی ناوگان اتوبوس‌رانی در روز زیارتی مخصوص امام‌رضا(ع)، فردا (چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) شهردار مشهد مقدس: زمان بحران، وقت تصمیم نیست؛ باید سریع‌تر برای جمعیت چاره‌اندیشی کرد + فیلم ثبت ششمین روز پیاپی آلودگی هوا در کلانشهر مشهد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) دیدار سالار عقیلی با معاون استاندار و فرماندار شهرستان مشهد مقدس | ابراز تمایل خادم هنرمند بارگاه منور رضوی برای اجرای برنامه‌های فاخر در شهر امام مهربانی‌ها اجرای زنده «بچه مرشد ۲» در مشهد | پویشی برای پاسداشت زبان فارسی + فیلم برگزاری ویژه برنامه گرامیداشت شهدای خدمت در مشهد تشکیل قرارگاه راهبری و تحول در مدیریت منابع مالی شهرداری مشهد درباره فروش قدیمی‌ترین میدان شهر مشهد | روزی که میدان ارگ را فروختند کشف یک میلیارد ریال داروی قاچاق از عطاری‌های خواف خراسان رضوی (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) بازاری در ساحل شلوغ دریا ناصحی: مشکلات ترافیک مشهد با تکمیل پروژه‌های معابر حل می‌شود
سرخط خبرها

فتحعلی خان قاجار در باغ خواجه ربیع مشهد

  • کد خبر: ۵۶۴۳۷
  • ۰۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۴
  • ۱
فتحعلی خان قاجار در باغ خواجه ربیع مشهد
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید جد بزرگ قاجارها، یعنی «فتحعلی خان قاجار»، در همین نزدیکی یعنی در باغ خواجه ربیع دفن است و صدالبته که یگانه قاجاری دفن شده در این باغ نیست.
محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید جد بزرگ قاجارها، یعنی «فتحعلی خان قاجار»، در همین نزدیکی یعنی در باغ خواجه ربیع دفن است و صدالبته که یگانه قاجاری دفن شده در این باغ نیست. هم نامی «فتحعلی خان» با نوه اش، «فتحعلی شاه»، و صدالبته معروفیتش این گمان را در برخی ایجاد می‌کند که این قبر متعلق به شاه تاجدار قاجاری است، اما نیست و متوفیان بسیاری از این خاندان را می‌توان در این مکان یافت.

اولین باری که نام فتحعلی خان در تاریخ به صورت جدی آمده است، زمانی است که شاه سلطان حسین از افغانستانی‌ها شکست خورد و پسرش، طهماسب، درحال فرار به سمت مازندران بود.
 
البته پیش از آن و در زمان حمله اش به افاغنه، محاصره کننده اصفهان هم حضوری نصفه نیمه در تاریخ دارد که حرف‌های دوروبری‌های شاه بی کفایت صفوی، مبنی بر اینکه او سودای پادشاهی در سر دارد و خطرناک است، باعث می‌شود فتحعلی خان به سمت سرزمین آباواجدادی اش برگردد. اما پس از فتح اصفهان و فرار شاه طهماسب صفوی به سمت مازندران، این ۲ در بهشهر فعلی با هم برخورد می‌کنند و شاه تازه صفوی به دست فتحعلی خان اسیر می‌شود، هرچند بعد با تکریم و احترام آزادش می‌کنند. بعد از این جریان، او نایب السلطنه و همه کاره دولت صفوی می‌شود.
 
با اعلام خودمختاری ملک محمود سیستانی در مشهد، شاه طهماسب همراه با سپاهش روانه این شهر می‌شود و در میانه راه هم فتحعلی خان و ایلش با چندهزار سوار مسلح به او می‌پیوندند. هم زمان نادرشاه افشار در مرو والی ملک محمود را بیرون می‌کند و نماینده صفویان را به تخت می‌نشاند و راهی مشهد می‌شود.
 
با حضور نادر در اردوی شاه طهماسب در خواجه ربیع، به علت رقابتی که از قبل بین این ۲ وجود داشت، فتحعلی خان احساس خطر می‌کند و تصمیم می‌گیرد مشهد را با سپاهش ترک کند، اما کمی دیر به این فکر می‌افتد، چون خیلی قبل تر، شاه طرف نادرقلی افشار را گرفته و در خفا حکم قتل فتحعلی خان را امضا کرده است.
 
البته قاجار‌ها آن قدر از نادر کینه دارند که در همه نقل‌ها و کتاب‌های تاریخی شان با ده‌ها سندومدرک قاجاری نوشته اند او خود، گردن پدربزرگشان را زده است. خلاصه اینکه اولین تلاش برای تأسیس سلسله قاجار، با شکست روبه رو می‌شود.

ناگفته نماند که قبر فتحعلی خان یگانه مدفن نام ونشان دار قاجار‌های شناخته شده در خواجه ربیع است که سنگ قبری تاریخی و ارزشمند از جنس مرمر دارد. برای بازدید از این قبر کافی است درست هنگامی که از در ساختمان مقبره خواجه ربیع و نه باغ خواجه ربیع وارد می‌شوید، به سمت راستتان توجه بیشتری کنید.
 
همان جایی که دفتر بزرگ نذر‌ها قرار دارد. درست زیر یکی از دیوار‌های این بنای موقت سنگ قبری خودنمایی می‌کند که روی آن متنی بلندبالا نوشته شده که شاخص‌ترین بخش آن نام فتحعلی خان است. البته فقط بخشی از این سنگ قبر بیرون از محدوده اتاقک نذر‌ها قرار دارد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
یدالله موحد
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۹
0
0
رفتیم وهیچ اثری ندیدیم گفتند پس از ورود از در قبة همین سمت چپ قبر فتحعلیخان بوده که هیچ نشانه ویا سنگ قبری ندارد لطفا توضیح کاملتری بدهید
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->