جنایات نظامیان انگلیسی در افغانستان و سوریه زیر ذره بین انتخاب شهید یحیی سنوار به عنوان شخصیت برگزیده جهان عرب در سال ۲۰۲۴ حمایت مالی ۲۲ میلیارد دلاری آمریکا به رژیم صهیونیستی از ابتدای جنگ غزه سازمان ملل هشدار داد: فروپاشی قریب‌الوقوع نظام بهداشتی غزه رژیم صهیونیستی ۱۰۹۱ نوزاد فلسطینی را در غزه به شهادت رساند پنجشنبه (۱۳ دی ماه ۱۴۰۳)، اول ماه رجب خواهد بود پرونده ناترازی‌های اصلی کشور روی میز نشست سران قوا بالگرد «بلاک هاوک» رژیم صهیونیستی واژگون شد (۱۱ دی ۱۴۰۳) نخست‌وزیر عراق هفته آینده به ایران می‌آید (۱۱ دی ۱۴۰۳) انفجار در یکی از بازار‌های حلب سوریه (۱۱ دی ۱۴۰۳) تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران (۱۱ دی ۱۴۰۳) استاندار خراسان رضوی: وضع اقتصاد امروز ناشی از تصمیمات سیاسی است دادستانی تهران دستور فروش ۶ هزار تن چای دبش را صادر کرد پزشکیان: معیار انتخاب ما برای مدیران، قومیتی یا جناحی نبوده است خانواده شهید ابومهدی المهندس با رهبر انقلاب دیدار کردند رهبر انقلاب اسلامی به مناسبت سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی، فردا (۱۲ دی ۱۴۰۳) سخنرانی خواهند کرد پزشکیان: جلوی قاچاق روزانه چند میلیون لیتر سوخت را خواهیم گرفت مخالفت وزارت کشور با تمدید دوره فعلی شوراها آیت‌الله علم‌الهدی: مجلس حساس‌ترین نقطه برای فتنه‌انگیزی و نفوذ دشمن است | توهین به مقدسات دینی، علت حضور پرشور مردم در نهم دی‌ماه پیام رهبر انقلاب اسلامی به نشست افق تحول رسانه ملی سفیر صربستان در تهران با وزیر دفاع دیدار کرد بلاروس از ایران برای نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری این کشور دعوت کرد واکنش قالیباف به تذکری مبنی بر چرایی عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب قالیباف قانون «اصلاحات ضمائم معاهده بین‌المللی جلوگیری از آلودگی دریا» را ابلاغ کرد (۱۱ دی ۱۴۰۳) جهانگیر: ترانه علیدوستی ممنوع‌الپرواز نیست | بابک زنجانی آزاد نشده است و در مرخصی هم نیست | نیلوفر حامدی و الهه محمدی با قید وثیقه آزاد هستند دیدار علی لاریجانی با سفیر آلمان (۱۱ دی ۱۴۰۳) عارف: ارز باید تک‌نرخی شود | با تصمیمات تورم‌زا موافق نیستیم ویدئو| گزارش مسعود پزشکیان از جلسه خصوصی با رهبر معظم انقلاب
سرخط خبرها

نیوزویک: روسیه میان تهران-ریاض میانجی گری می‌کند

  • کد خبر: ۹۰۳۶۵
  • ۱۱ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۶
نیوزویک: روسیه میان تهران-ریاض میانجی گری می‌کند
به تازگی یک رسانه آمریکایی مدعی شده که روسیه در تلاش است باعث حصول توافق میان ایران و عربستان سعودی در قالب یک توافق نامه امنیتی خلیج فارس شود.

به گزارش شهرآرانیوز؛ براساس نوشته «نیوزویک» تلاش روسیه در قالب ابتکاری موسوم به «برنامه امنیت جمعی در خلیج فارس» صورت می‌گیرد. نیوزویک نوشته است که رویکرد مسکو، ریشه در ابتکاری دارد که به نام «مفهوم امنیت جمعی منطقه خلیج فارس» شناخته می‌شود؛ پروژه‌ای که نخستین بار در دهه ۱۹۹۰ ارائه شد و از آن زمان، گاه و بیگاه با اصلاحاتی دوباره مطرح شده است. آخرین آن در سال ۲۰۱۹ بود که تنش‌های منطقه‌ای در دوران دکترین فشار حداکثری ترامپ علیه ایران شعله می‌کشید.

اکنون که بایدن به دنبال فاصله گرفتن از سیاست‌های رئیس جمهوری پیشین آمریکاست، روسیه، فرصت تازه‌ای می‌بیند تا ابتکارش را با ملاحظه زمینه‌های مشترکی با ایالات متحده به پیش ببرد. ویتالی ناومکین که یک استاد کهنه کار و از نویسندگان طرح روسیه است، در این باره می‌گوید: ما با یک تهدید مشترک روبه رو هستیم و آن تهدید جنگ است. نه آمریکا و نه روسیه منفعتی در این جنگ ندارند.

به عنوان گامی در چارچوب تازه‌ترین تلاش روسیه برای پیشبرد این ابتکار، هفته گذشته ویتالی ناومکین، نشست دو روزه‌ای را در مسکو و پشت در‌های بسته با حضور کارشناسان برگزار کرد که نیوزویک هم درکنار طرف‌های اصلی منطقه‌ای این طرح در آن حضور داشت. هدف از این کنفرانس، به گفته ناومکین، «به جریان انداختن یک رویکرد گام به گام به سمت فرایند ایجاد یک رژیم تازه امنیتی در خلیج فارس است.»

هسته ابتکار «مفهوم امنیت جمعی»، تأسیس یک سازوکار برای کاهش نزاع میان کشور‌های خلیج فارس از گذر تدابیر اعتمادسازی همچون نفی به کارگیری زور برای حل منازعات و احترام به حاکمیت داخلی هریک از آنان است. فراتر از آن، مبارزه با جرایم و تروریسم، حراست از آزادی کشتی رانی و پیشبرد رشد اقتصادی هم از اهداف این طرح است که فهرستی از دیگر زمینه‌های همکاری در موضوعات بشردوستانه، زیست محیطی و فرهنگی را هم در خود دارد.

هچنین به تازگی بر اساس تحلیل ارائه شده در اندیشکده شورای آتلانتیک، کاهش تنش‌ها بین ایران و عربستان می‌تواند به احتمال موفقیت برجام کمک کند؛ زیرا مخالفت و فشار متحدان آمریکا در منطقه یکی از دلایل شکست توافق اولیه بود. تا اینجای کار، مقامات ایران و عربستان درباره کلیت مذاکرات ابراز خوش بینی کرده اند و حالا باید صبر کرد و دید که نتیجه نهایی این مذاکرات چه می‌شود.

مذاکرات ایران و عربستان به میانجی نیازی ندارد

جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «مثلث آنلاین» گفت: ایران و عربستان تا کنون چهار دور مذاکره انجام داده اند و تا کنون هم روند مذاکرات مثبت بوده است. اینکه گفته می‌شود ممکن است روسیه به عنوان میانجی ایفای نقش کند، ضرورتی ندارد؛ زیرا ایران معمولا کمک‌های کشور‌های ثالث در روابط دوجانبه را نمی‌پذیرد. او ادامه داد: مسائل پیش آمده میان ایران و عربستان صرفا به این دو کشور مربوط می‌شود و اگر عربستان بخواهد شیوه گذشته اش را در پیش بگیرد و اصول و حقوق بین المللی را رعایت نکند، ایران حتی با وجود میانجی با این کشور به توافق نمی‌رسد، اما اگر بنا باشد شیوه‌های عربستان تغییر کند، ایران قطعا تمایل دارد با کشور‌های منطقه از جمله عربستان ارتباطی سازنده داشته باشد.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی بیان کرد: اگر ایران و عربستان به توافقی مشترک برسند، ممکن است علاوه بر از سرگیری مناسبات سیاسی، در حوزه اقتصادی هم با این کشور همکاری داشته باشیم؛ زیرا از یک سو عربستان عضو اوپک است و از سوی دیگر، مسئله حج برای ایران مهم است و تمایل ایران این است که بتواند باز هم حجاج را به مکه بفرستد. او بیان کرد: ممکن است برخی رسانه‌های غربی طوری القا کنند که روسیه برای تسلط بر خلیج فارس می‌خواهد ایران و عربستان را آشتی دهد تا دست خودش بازتر باشد. به نظرم این هم نتیجه شیطنت‌های رسانه‌های غربی برای ایجاد روس هراسی است؛ زیرا اکنون جنگ سردی میان آمریکا و روسیه وجود دارد و هر یک، دیگری را متهم به مداخله گری می‌کند.

قنادباشی در پاسخ به این پرسش که آیا توافق با عربستان می‌تواند تأثیر مثبتی بر روند مذاکرات وین داشته باشد، گفت: لزوما نتیجه مذاکرات ایران و عربستان تأثیری در مذاکرات وین نخواهد داشت؛ زیرا موضع ما درباره مذاکرات وین کاملا روشن است. البته نمی‌توان نادیده گرفت که عربستان در اعمال فشار علیه ایران بیشترین همکاری را با آمریکا کرده و برای تضعیف ایران هر کاری انجام داده است؛ از کمک به گروهک منافقین تا سم پاشی سیاسی علیه ایران و به هر حال به نتیجه رسیدن با این کشور می‌تواند از میزان عداوت‌های این کشور با ایران بکاهد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->