در آینده نزدیک اتکا به منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی مشهد مقدور نخواهد بود کشف ۱۰ آیفون ۱۶ قاچاق در سبزوار (۲۸ آبان ۱۴۰۳) رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس: پیمانکاران حوزه فضای سبز و خدمات شهری ایمنی را براساس قواعد رعایت کنند انهدام باند سارقان حرفه‌ای رایانه‌های خودرو در مشهد (۲۸ آبان ۱۴۰۳) انتقاد پلیس راهور مشهد از قطع برق تقاطع‌های راهنمایی و رانندگی | وضعیت نامناسب امدادرسانی به مجروحان تصادفات، منجر به «مرگ» آن‌ها می‌شود + فیلم حمایت مدیریت شهری مشهد از هیئت‌های ورزشی عکسبرداری هوایی با پهپاد و تهیه نقشه از محدوده منتخب کمربند سبز مشهد شهروند خبرنگار | درخواست اتصال بولوار کرامت به بولوار حر در مشهد + پاسخ طراحی اولین بوستان موضوعی با محوریت نوآوری در مشهد تولید سالانه ۱۰۰ مترمکعب خاک غنی‌شده در مشهد با بازیافت برگ‌ها و چوب‌های خشک رشد خدمت‌رسانی به مردم مشهد نسبت به ادوار گذشته تا ۳۰۰‌درصد ساخت تصفیه‌خانه در مشهد معادل ۳۵ سال گذشته قطار شهری، شاخص مهم توسعه‌یافتگی شهری شهردار مشهد مقدس: کتابچه خدمات شهرداری برای اولین بار در کشور منتشر خواهد شد شروع بحران سرما در روستاهای بدون گاز خراسان رضوی یادی از آسیاب‌های مشهد قدیم که نان مردم در گرو چرخیدن آن‌ها بود | «نهر نادری» و خاطره‌های آبی خراب‌شده پروژه تعریض بزرگراه آزادی مشهد، فروردین ۱۴۰۴ تکمیل می‌شود برقراری عدالت در توزیع غرفه بازار‌های سیار مشهد با ثبت‌نام الکترونیکی منطقه ۴ مشهد، رکورددار کاهش زمان صدور پروانه ساخت در شهر ۱۶۵ واگن مترو در مسیر مشهد درج تمام خدمات شهرداری مشهد در نرم‌افزار «شهرمن» | لزوم افزایش سرعت هوشمندسازی شهر
سرخط خبرها

حاشیه شهر و زلزله‌های احتمالی

  • کد خبر: ۱۱۴۰۴۶
  • ۰۴ تير ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۰
حاشیه شهر و زلزله‌های احتمالی
سید‌علی حسینی - عضو شورای معتمدان محلات حاشیه شهر مشهد

یکی از مهم‌ترین وظایف حکمرانان و دولت‌ها برنامه ریزی برای جلوگیری از خسارات حوادث طبیعی است. در دنیا بیشترین برنامه ریزی برای آمادگی قبل از حوادث است؛ زیرا از این راه، هزینه احتمالی خسارت صد‌ها برابر کمتر از هزینه خسارت بعد از اتفاق است.

شهر مشهد بر روی دو گسل بزرگ زلزله ساخته شده است؛ یکی در ارتفاعات جنوب مشهد و یکی در شمال مشهد که در امتداد هم در منطقه سنگ نقره فریمان متصل می‌شوند و هرازگاهی اتفاقاتی را رقم می‌زنند، اگرچه این اتفاقات در مقیاس کوچک و کم خسارت بوده اند. اما خوب است که ما نیز برای پیش از واقعه برنامه ریزی داشته باشیم، از جمله برای حاشیه شهر که به واسطه دشت بودن خاک سست تری دارد و ساخت وساز‌های غیرمجاز و ناایمن بسیاری را در خود جای داده است.

بیشتر ساخت وساز‌های این محدوده به دلیل نداشتن سند و ممکن نبودن استفاده از وام‌های کم بهره دولت -به دلیل نداشتن سند-، جوابگو نبودن شهرداری به زمین‌های قول نامه‌ای و هزینه بالای مهندسی ناظر به نحوی ساخته شده اند که همگی ناایمن اند. این شرایط باعث شده است با کوچک‌ترین لرزش احتمالی بسیاری از بنا‌های حاشیه شهر فرو بریزند.

دراین بین پرواضح است که نداشتن سند مهم‌ترین عامل ساخت وساز غیرایمن است، ازاین جهت و برای جلوگیری از خسارت‌های جانی و مالی احتمالی پس از وقوع حادثه، می‌توان با مساعدت آستان قدس رضوی مشکل سند این زمین‌ها را برای همیشه حل کرد. با رفع مشکلات سند سازه‌های حاشیه شهر بستری مناسب برای ساخت ایمن و با نظارت شهرداری ایجاد می‌شود و متعاقب آن انگیزه ساکنان این محدوده‌ها برای گرفتن وام و ایمن سازی نیز افزایش می‌یابد.

دیگر نهاد‌های مسئول هم می‌توانند در این راه همراهی داشته باشند؛ مثلا سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی می‌تواند مشوق‌هایی را برای مهندسان ناظر در نظر بگیرد که به صورت جهادی با هزینه کم در حاشیه شهر بر ساخت وساز‌ها نظارت می‌کنند.

به طورقطع کاستن از زمان چندماهه صدور پروانه ساخت هم در ایمن شدن ساختمان‌ها نقش بسزایی دارد، مثلا می‌توان با جایگزینی دانش آموختگان عمران به جای پلیس ساختمان از آن‌ها به عنوان راهنمایان ساخت بهره گرفت و چرخه گرفتن تأییدیه‌های بسیار ساخت وساز را ضمن کوتاه کردن در خود محل ساخت وساز انجام داد.

با چنین تغییراتی می‌توان امید داشت که ضمن درآمدزایی برای نهاد‌های خدمت رسان، ساخت وساز ایمن نیز با کمترین هزینه ممکن انجام شود. اصل ۳۱ قانون اساسی داشتن سرپناه را برای هر ایرانی وظیفه دولت‌ها می‌داند، ازاین رو مردم حاشیه شهر همکاری و جوابگویی را فقط از دولت و شهرداری خواستارند. امید است از حوادثی، چون حادثه دل خراش زلزله کشور افغانستان که منجر به کشته شدن انسان‌های زیادی شده است، درس بگیریم و علاج واقعه را قبل از وقوع داشته باشیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->