به گزارش شهرآرانیوز، دکتر غزاله اسلامیان با اشاره به اینکه بیماری آلزایمر، رایجترین نوع زوال عقل است، اظهار کرد: نمیتوان دقیقاً پیشبینی کرد که چهکسی به بیماری آلزایمر مبتلا میشود، اما عوامل متعددی ممکن است این احتمال را افزایش یا کاهش دهد.
وی افزود: برخی از این عوامل مانند سن و ژنتیک را نمیتوان کنترل کرد، اما رژیم غذایی از دیگر عوامل مرتبط با بیماری آلزایمر است که در روند ابتلا و یا پیشروی این بیماری اثر دارد.
عضو هیئتعلمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه طبق نتایج حاصل از مطالعات، برخی از الگوهای غذایی ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد، خاطرنشان کرد: بر این اساس، مصرف گروههایی از مواد غذایی از پیشرفت بیماری در مبتلایان به آلزایمر جلوگیری خواهد کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه در مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، قطعات پروتئین ریزی به نام بتا آمیلوئید مشاهده شده، اضافه کرد: در این پروتئینها، تودههایی تشکیل میشود که ارتباطات منظم در مغز را دچار اختلال میکند، رژیم غذایی ضد التهاب مناسب نیز ممکن است میزان بتا آمیلوئید در مغز را با این مکانیسمها کاهش دهد.
اسلامیان گفت: التهاب باعث افزایش سطح بتا آمیلوئید در مغز میشود؛ در نتیجه الگوهای غذایی ضد التهاب، ممکن است به کاهش سطح بتا آمیلوئید در مغز کمک کند. رژیمهای غذایی ضد التهابی ممکن است با کنترل سایر عواملی که با بروز آلزایمر مرتبط هستند مثل دیابت و فشارخون، از بروز این بیماری جلوگیری کنند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی ادامه داد: تحقیقات زیادی برای بررسی این موضوع که کدام غذاها و الگوهای غذایی ممکن است برای افراد مبتلا به آلزایمر مفیدتر باشند انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه طبق مطالعات، محققان الگوی غذایی مدیترانهای را با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن مرتبط میدانند اضافه کرد: چندین مطالعه معتبر ارتباط بین رژیم غذایی مدیترانهای و پیشرفت کندتر بیماری آلزایمر را تایید کردهاند، این رژیمها سرشار از چربیهای سالم و آنتی اکسیدانهاست.
اسلامیان با بیان اینکه مصرف غذاهای نشاستهدار و انواع نانهای سبوسدار، میوه، سبزیجات، حبوبات، مغزها، مصرف کمتر گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس، استفاده منظم از انواع ماهیها (اغلب گفته میشود که ماهی "غذای مغز" است و شواهد زیادی وجود دارد که خوردن ماهی به علت دارا بودن امگا ۳ برای سلامتی مغز مفید است)، لبنیات کم چرب، روغنهای مایع برای پخت و پز به عنوان مثال روغن زیتون، کانولا و عدم استفاده از روغنهای جامد، محدود کردن مصرف نمک در رژیم غذایی و کاهش مصرف غذاهای شیرین مانند شیرینی، بیسکوئیت، کیک و شکلات را از جمله اقدامات موثر در کاهش ابتلا و یا کند شدن روند بیماری آلزایمر عنوان کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه رژیم MIND در واقع ترکیبی از رژیم مدیترانهای و رژیم غذایی برای کنترل فشار خون بالاست، عنوان کرد: مطالعات، پیشنهاد کردهاند که این نوع رژیم غذایی میتواند برای سلامت مغز مفید باشد، رژیم غذایی MIND توصیه میکند که افراد مواد غذایی همچون انواع توتها مثل زغال لخته، توت فرنگی، شاه توت و تمشک که سرشار از آنتی اکسیدان است، انواع سبزیجات خصوصا سبزیجات برگ سبز، آجیل و دانهها، غلات کامل، روغن زیتون، گوشت سفید مانند ماهی و مرغ و حبوبات را در سبد غذایی خود بگنجانند.
وی با اشاره به اینکه منابع غذایی که حاوی چربیهای اشباع، کلسترول بالا و قندهای ساده هستند ممکن است باعث افزایش التهاب در مغز و بدن مبتلایان به آلزایمر شود، توصیه کرد: مصرف انواع شیرینیها، کره، مارگارین، گوشتهای چرب و غذاهای سرخ شده باید در مبتلایان و یا افراد مستعد این بیماری کاهش یاید.
اسلامیان در پاسخ به این سوال که آیا رژیم غذایی میتواند در پیشگیری از بروز آلزایمر نقش داشته باشد یا خیر، گفت: بیماری آلزایمر بیماری پیچیدهای است که چندین عامل در بروز آن نقش دارند، الگوهای غذایی ممکن است تا حدودی در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر اثر داشته باشند ولی شواهد قوی برای حمایت از رژیم غذایی مدیترانهای و MIND به عنوان بخشی از راهکارهای پیشگیری از آلزایمر وجود دارد، با وجود اینکه نتایج مطالعات بسته به جمعیت دقیق مورد مطالعه متفاوت است، کماکان مطالعات دقیق کاهش ۴۰ تا ۵۴ درصدی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را برای افرادی که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکنند نشان داده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه اضافه کرد: همچنین در مطالعه دیگری ثابت شد افرادی که به طور دقیق از الگوی غذایی MIND پیروی میکردند، ۵۳ درصد کمتر در معرض ابتلا به آلزایمر بودند، حتی افرادی که به طور متوسط از رژیم غذایی MIND پیروی میکردند نیز خطر ابتلا درآنها تا ۳۵ درصد کاهش یافت.
این متخصص تغذیه دانشگاه با اشاره به اینکه برخی از داروهای تجویزی برای مبتلایان به آلزایمر میتواند باعث یبوست شود، ادامه داد: مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل در رژیم غذایی که منابع خوب فیبر هستند همراه با افزایش دریافت مایعات و فعالیت بدنی، به مهار یبوست کمک خواهد کرد.
خشکی دهان نیز یکی دیگر از مشکلات شایع در مبتلایان به آلزایمر است که دکتر اسلامیان به آن اشاره کرد و گفت: ممکن است افرد مبتلا به آلزایمر به اندازه کافی آب ننوشند، زیرا سیگنال تشنگی بدنشان به اندازه گذشته، قوی نیست، تشویق و یادآوری بیماران به مصرف آب کافی از طرف اطرافیان ضروری دارد.
وی با تاکید بر اینکه بیشتر افراد مبتلا به آلزایمر احساس گرسنگی یا تشنگی کمتری دارند، افزود: این بیماران معمولا در جویدن یا بلعیدن مشکل دارند، که این موارد باعث میشود آنها به اندازه کافی غذا نخورند و یا وزن زیادی از دست دهند. سوء تغذیه نیز میتواند علامتهای مبتلایان به آلزایمر را تشدید کند.
بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اسلامیان خاطرنشان کرد: وعدههای غذایی یا میانوعدههای کوچکتر، مصرف غذاهای مغذیتر با کالری بالا و غذای نرم که خوردن آنها آسان است، مثل سبزیجات پخته شده، میوههای نرم بدون پوست، گوشتهای کم چرب مثل انواع چرخ کردهها و یا انواع سوپها میتواند برای این بیماران مفید باشد.
وی در خاتمه گفت: در سالهای اخیر توجه ویژهای به محور مغز و روده یعنی ارتباط بسیار قوی بین سلامت مغز و آنچه در روده اتفاق میافتد، شده و نقش تغذیه بر بهبود عملکرد مغز در مطالعات مختلف ثابت شده است؛ بنابراین رعایت سبک زندگی سالم مثل پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیت بدنی کافی میتواند در جلوگیری از پیشرفت علامتهای بیماری آلزایمر و پیشگیری از بروز این بیماری، نقش مهمی ایفا کند.
منبع: ایسنا