تعلیق ۲۲۵ واحد متخلف فروش مجازی فراورده‌های سلامت‌محور آیا رژیم گرفتن به معنای مدام گرسنه ماندن است؟ ورود نیمی از زائران ایرانی به عربستان اقدام ‌بهنگام برای بارداری بهترین روش مقابله با ناباروری است | هر چیزی به فصلش تلف‌شدن یوز ایرانی چه خطری برای محیط زیست دارد؟ دستگیری یک قاتل در سرخس ۲۱ سال پس از ارتکاب قتل آموزش محیط زیست در اولویت‌های یونسکو در ایران انتقاد نماینده مجلس از سازمان محیط زیست | حفاظت از اکوسیستم‌ها یک وظیفه حیاتی است حضور سه قلاده یوزپلنگ آسیایی در مرز مشترک خراسان‌ رضوی و سمنان + فیلم هشدار دامپزشکی خراسان‌ رضوی درباره خطر شیوع سویه جدید تب‌‌برفکی مهلت ثبت نام سرویس مدارس در سال ۱۴۰۴ اعلام شد زاگرس با چه چالش‌هایی مواجه است؟ توصیه‌های تغذیه‌ای به دانشجویان و دانش‌آموزان برای امتحانات یاری مجلس برای حل تعارضات قانونی رشته‌کوه زاگرس پزشک مشهدی، دانشمند برگزیده سازمان بهداشت جهانی | گفت‌وگوی شهرآرانیوز با پروفسور «مجید غیور مبرهن» بیش از ۱۲۰۰ دامنه عرضه فراورده‌های سلامت‌محور در فضای مجازی شناسایی شد مربیان قرآنی در دورترین نقاط کشور، به عنوان رابطان قرآن تربیت می‌شوند آلودگی ترکیبی هوای مشهد وضعیت فقر یادگیری در کشورهایی با درآمد متوسط و پایین تدوین برنامه‌ای عملیاتی برای توانمندسازی معلمان پرداخت ۹۰ درصدی هزینه‌های درمان ناباروری توسط بیمه سلامت پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) | تداوم هوای گرم تا پنجشنبه ۵۰ درصد گونه‌های زیستی کشور در آستانه انقراض قرار دارند تا امروز سؤالات کنکور و امتحانات نهایی به بیرون نشر پیدا نکرده است مقطع کارشناسی دانشگاه‌ها به بخش غیردولتی واگذار می‌شود حذف تومور بیمار ۳۵ ساله، بدون بیهوشی برای اولین بار در مشهد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) کمبود اسپری‌های آسم جدی است ایران قطب چشم‌پزشکی منطقه است پیش‌بینی هواشناسی کشور (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) | خیزش گرد و خاک در شرق کشور در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲ هزار تبعه خارجی غیرمجاز در شبکه راه‌آهن دستگیر شدند لزوم تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان
سرخط خبرها

بحران جانشینی جمعیت در استان ما

  • کد خبر: ۶۸۰۵۳
  • ۰۲ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۴
بحران جانشینی جمعیت در استان ما
مهدی یاراحمدی  خراسانی - روزنامه نگار و مدرس دانشگاه

کاهش ۲۵ درصدی زادوولد‌ها در چهار سال و بحران جانشینی جمعیت در ۲۳ استان، ایران را در آستانه یک فاجعه جمعیتی قرار داده است. متأسفانه استان خراسان رضوی و شهر مشهد هم در این زمینه از لحاظ آماری وضعیت خوبی ندارند و همه باهم آگاهانه به سوی بحران بزرگ جمعیتی پیش می‌رویم. بی گمان یکی از چالش‌های بزرگ کشور در ۱۵ سال آینده همین مسئله خواهد بود که اگر اقدامی جدی برای حل آن صورت نگیرد، با چالش‌های فراوان تری روبه رو می‌شویم.

 

در چند سال اخیر، تغییراتی در جمعیت ایران به وجود آمده است که بسیاری از کشور‌های توسعه یافته قبلا این تغییرات را -که عمدتا کاهش میزان باروری است- تجربه کرده اند. هرچند هم اکنون نمی‌توان نام وضعیت کنونی را بحران گذاشت، نبود برنامه ریزی مناسب، نداشتن آینده پژوهی و سیاست‌های جمعیتی اصولی در تداوم این روند، می‌تواند منجر به بروز بحران شود. بر این اساس در برنامه اول توسعه، پیش بینی شده بود که تعداد ۵/۶ فرزند به ۴فرزند برسد. اما با اجرای شتاب زده برنامه‌های تنظیم خانواده در سال۱۳۸۵ تعداد فرزندان هر مادر به ۸/۱ کاسته شد.

 

معمول این است که اگر در جامعه‌ای شاخص باروری کل به ۲ یا ۲.۱ فرزند برسد، نرخ رشد آن جمعیت پس از دو دهه صفر می‌شود. با وجود اینکه از حدود یک دهه پیش، میزان باروری ایران به زیر سطح جانشینی یعنی ۲فرزند سقوط کرده است، رشد جمعیت ایران هنوز مثبت است، زیرا حدود ۲۰ تا ۳۰سال طول می‌کشد که این وضعیت، رشد جمعیت را به صفر برساند. اگر همین روند ادامه یابد، در سال۱۴۲۰ رشد جمعیت ایران به صفر می‌رسد. پس هم اکنون در ایران بحران جمعیت وجود ندارد، بلکه مشکل در کاهش باروری خانواده هاست که نیازمند به کارگیری سیاست‌های اصولی تنظیم خانواده در برنامه‌های کلان کشور است. شاید بسیاری از افراد، مشکلات اقتصادی را بزرگ‌ترین مانع در این راستا بدانند، اما بی شک، این همه ماجرا نیست.

 

علاوه بر نابسامانی اقتصادی در کشور که همگان را با مشکلات معیشتی فراوان روبه رو کرده است، عواملی همچون پیچیدگی شرایط و ناتوانی در پیش بینی آینده برای مردم نیز در این امر اثرگذار است، ضمن اینکه از اثر فرهنگی و رویکرد عمومی جوانان در مسئولیت ناپذیری برای تولد، پرورش و مشکلات دیگر حاصل از فرزندآوری نیز نمی‌توان غافل شد. مقوله جمعیت نه سیاسی است نه دولتی، هرچند بر آن‌ها اثر می‌گذارد. فرزندآوری روند طبیعی زندگی انسان هاست که برای شادابی و تداوم حیات جامعه امری ضروری است، پس اگر موانعی در این راه وجود دارد، باید به سرعت رفع شود، نه اینکه کار به جایی برسد که مردم قید بچه دار شدن را بزنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->